THE GIFT (Sam Raimi)

De last van een gave

Cate Blanchett ziet te veel

Sam Raimi en Billy Bob Thornton zijn volledig aan elkaar gewaagd, zo bleek uit A simple plan. Het duo werkt opnieuw samen, nu als regisseur en scenarioschrijver, in The gift, waarin een helderziende vrouw het niet gemakkelijk heeft.

Met de tragikomische verfilming van Scott B. Smith’s roman ‘The simple plan’, door de auteur tot scenario bewerkt, gaf regisseur Sam Raimi zijn stagnerende loopbaan drie jaar geleden een vruchtbare wending. De kwajongen achter de Evil dead-trilogie stond te boek als een cultregisseur met een talent voor visuele, maar holle krachttoeren, maar bleek zowaar in staat een aangrijpende acteursfilm te maken. De acteur die de meeste indruk maakte was Billy Bob Thornton, die in de film van een simpele ziel in een gewiekste sjacheraar veranderde en van begin tot eind geloofwaardig bleef. Thornton heeft echter meer noten op zijn zang: hij schreef de scenario’s voor de sterke thriller One false move en voor zijn regiebeduut Sling blade, en bewees in beide gevallen dat het scheppen van innemende en overtuigende personages zijn sterkste kant is.
Dat laatste blijkt ook uit het door Raimi geregisseerde The gift, dat net als One false move door Thornton en Tom Epperson geschreven werd. In plat Amerikaans wordt Thornton wel eens een ‘hick’ of een ‘yokel’ genoemd, wat zoveel betekent als een heikneuter, en dat ligt niet alleen aan zijn naam en afkomst. De plattelandsjongen koestert zijn verleden, zeker in zijn scenario’s, die zich bij voorkeur in dorpsgemeenschappen afspelen die door simpele zielen worden bevolkt.

Gezond verstand
The gift speelt zich af in Brixton, Georgia en draait om de door Cate Blanchett sterk vertolkte Annie Wilson, een alleenstaande moeder van drie kinderen, die haar helderziende gaven combineert met een gezond verstand om dorpelingen in nood te helpen. Net als in M. Night Shyamalan’s The sixth sense en Unbreakable blijkt het leven met een bijzondere gave niet eenvoudig: Annie’s motieven zijn altijd nobel, maar haar prominente rol in het dorpsleven wordt niet door iedereen gewaardeerd. Wanneer de dochter van de rijkste man van het dorp verdwijnt en Annie een cruciale rol in het onderzoek speelt, brengt ze zichzelf en haar kinderen in gevaar.
Zoals gebruikelijk bij Thornton is de feitelijke plot van The gift niet het sterkste punt: als thriller bevat de film weinig nieuwe of verrassende wendingen en de afwikkeling doet nogal geforceerd aan. Daar staat tegenover dat Raimi, zijn scenarioschrijvers en de acteurs — onder wie een tegendraads brute Keanu Reeves — erin slagen de goede en slechte kanten van het dorpsleven en de personages overtuigend en genuanceerd over te brengen.
De film werkt het best als karakterstudie van een bijzondere vrouw, die door haar gave de rol van maatschappelijk werkster krijgt opgedrongen. Wat dat betreft doet The gift aan het werk van Stephen King denken: de personages zijn dermate innemend dat de bovennatuurlijke elementen weinig scepsis uitlokken en een aanvankelijk intrigerend mysterie blijkt uiteindelijk van ondergeschikt belang. Hardnekkige Raimi-fans die visueel vuurwerk missen, hoeven overigens niet te wanhopen: de regisseur werkt momenteel aan de stripverfilming Spiderman. Een beter vehikel voor gierend camerawerk is nauwelijks denkbaar.

Bart van der Put