Out of Nature

Overpeinzingen van een Noorse wandelaar

 • Datum 16-12-2015
 • Auteur
 • Gerelateerde Films Out of Nature
 • Regie
  Ole Giæver, Marte Void
  Te zien vanaf
  01-01-2014
  Land
  Noorwegen
 • Deel dit artikel

Noorse tragikomedie over een vader in crisis die de natuur in trekt om ‘mezelf weer voor mezelf te hebben’.

Over mannen die zichzelf moeten hervinden wordt vaak wat lacherig gedaan. De midlifecrisis is een karikatuur geworden terwijl het voor de individuele man een serieuze aangelegenheid is. Zelden krijgen we de man in crisis zelf te horen. De Noorse regisseur Ole Giæver heeft voor zijn tragikomedie Out of Nature de monologue interieur afgestoft zodat we letterlijk mee kunnen luisteren naar wat er zoal door het hoofd spookt van Martin (gespeeld door de regisseur zelf), een vader die klem zit in zijn leven. Hij heeft zich de laatste jaren ongemerkt ingegraven in het leven van zijn gezin, maar is inmiddels aan het twijfelen geslagen. De andere sekse lijkt hem niet meer te zien staan. Zijn flirtpartijtje in een outdoorwinkel loopt met een sisser af, en op kantoor houdt een pesterige collega de deur voor hem open: "Vrouwen gaan voor." Thuis communiceert hij met zijn vrouw via de huishoudkalender en met zijn zoontje valt, zoals bij veel kinderen, vooral in steno te praten ("Was het leuk op school?" "Ja."). Als hij niets doet, dan verandert er niets, beseft hij.
Hij besluit een weekendje alleen in de Noorse natuur te gaan wandelen om tot zichzelf te komen. We horen in een stream-of-consciousness voice-over hoe zijn gedachten met hem op de loop gaan: seksuele fantasieën, komisch-banale gedachtes, plannen om te scheiden en zorgen die hij met niemand deelt, buitelen over elkaar heen. Ik ben niet geschikt als ‘gezinshoofd’, denkt hij, terwijl het steeds kouder en donkerder wordt en hij vast komt te zitten in de modder. In plaats van roerloos zijn benauwde leven uit te zitten wil hij weer vrij zijn, met de wereld mee bewegen, zoals zijn schoen die in het water valt en door de stroom wordt weggevoerd. Hij vat het fraai samen: "Ik wil mezelf weer voor mezelf hebben."
Zijn verlangen naar het onbezorgde twintigersbestaan wordt iets te vaak onderstreept, maar mooi is wel hoe deze gesloten man zich steeds verder blootgeeft, ook letterlijk, wanneer hij in zijn blote kont door de natuur rondrent. In een fijngevoelige flashback zien we zijn vader in de huiskamer met een koptelefoon op, in zichzelf gekeerd, en de gedachte bekruipt Martin dat hij deel uitmaakt van een generatie van gesloten mannen, met zijn zwijgzame zoontje als nieuwe loot aan de boom. Zo groeit het begrip voor deze rusteloze man, die zich ook van zijn onsympathieke maar wel zo eerlijke kant laat zien. Vaders die voor zichzelf kiezen worden vaak veroordeeld maar zelden begrepen, en Out of Nature doet een bescheiden poging daar verandering in te brengen.

Mariska Graveland