MONDOVINO
Eigen druif eerst

De globalisering wurgt de kleine wijnproducenten en dat proef je, volgens de documentaire Mondovino, die machtige wijnproevers en aristocraten aan het woord laat.
"Wijn is al eeuwenlang een symbool van de westerse beschaving", zei de in de VS geboren en in Frankrijk opgegroeide sommelier en filmmaker Jonathan Nossiter met gevoel voor overdrijving toen hij Mondovino in Deauville voorstelde. Het publiek genoot met volle teugen van deze ‘nouveau Moore’, een documentaire die behalve een ode aan wijn ook een waarschuwing voor globalisering serveert.
Volgens Nossiter worden kleine, lokale wijnproducenten immers gewurgd door grote, internationale wijnbedrijven. Onderliggende gedachte is dat daarbij de kwaliteit van wijn, en bij uitbreiding de kwaliteit van ons leven en onze cultuur, wordt bedreigd. Nossiter onderzoekt op drie continenten de wijnbouw en -industrie. Hij sleept zowel Italiaanse aristocraten, Amerikaanse zakenlui als noest werkende Franse wijnfamilies voor de camera. De show wordt echter gestolen door wijnproever Michel Rolland. Deze irritante consultant voert ‘professionele’ theaterstukjes voor een VIP-publiek op en maakt zich voor de camera vrolijk over naïeve wijnkenners die hem de macht geven om hun perceptie te bepalen. Het ruikt naar beïnvloeding en manipulatie al ziet Rolland het als "de mooiste baan ter wereld".
Honden
Voor tegenwicht zorgt de heldhaftige pionier Aimé Guibert die in zijn geliefde Languedoc-streek met aanstekelijk enthousiasme over artisanale wijnproductie spreekt. Niet alle ’talking heads’ halen evenwel dat niveau. Bovendien vallen ze vaak in herhaling. Daardoor wordt de documentaire wat langdradig, hoewel het een ingekorte versie van een tv-reeks betreft. Gelukkig zorgen de op de achtergrond aanwezige honden van de geïnterviewden voor afleiding en verweeft Nossiter deze rode draad inventief door de slotbeelden. De funeste rol van globalisering acht hij dan al lang bewezen.
Niet iedereen lijkt het daarmee eens. Film- en wijnmaker Francis Ford Coppola zag het op een persconferentie in Deauville anders: "Grote bedrijven die poogden te werken met druiven van verschillende streken gingen al over de kop. Wijnmaken is van nature gefragmenteerd, je hebt het stukje grond dat een prima wijnstreek vormt, je laat de druiven groeien en maakt de wijn. In Napa Valley richten succesvolle ondernemingen, waaronder de mijne, zich op hun eigen regio en eigen wijn gemaakt uit eigen druiven." Waarvan akte.
Ivo De Kock
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Film TV en DVD