Los amantes pasajeros

Lekker oraal op 11.000 meter

Pedro Almodóvar is terug bij het campy melodrama van z’n eerste films met een dreigende vliegtuigramp die voor iedereen een zegen blijkt.

Wat doe je als een vliegtuig dreigt neer te storten? Iedereen in de economy class verdoven met spierverslappers en in de business class een lekkere orgie houden. En waarom ook niet? Het is Pedro Almodóvars creatieve antwoord in barre tijden. When going down, really go down.

Dan helpt het natuurlijk ook dat de eindeloze drankvoorraad in het toestel door drie keurig gekapte gay stewards wordt geserveerd, waarvan er één bijklust met de biseksuele gezagvoerder en een tweede met alle plezier van de heteroseksuele copiloot wil proeven. Het mooie is dat het verschil tussen hetero en homo gaandeweg verdwijnt in die werveling van geilheid en de behoefte om van het laatste uur nog iets moois te maken. Gelukkig heeft een van de passagiers ook nog genoeg drugs bij zich om een dierentuin plat te krijgen.

Bonte kleuren!
Los amantes pasajeros is vintage Almodóvar. Seksuele anarchie, bonte kleuren en prachtige gezichten in close-up. En wie hebben de leiding? Vrouwen en outcasts, zoals meestal bij deze maker. Ze runnen hun toko tegen de verdrukking in.

Hier gebeurt het lichtvoetiger dan we de afgelopen jaren gewend waren maar veel van Almodóvars schitterende obsessies komen langs: de spanningen en het vage onderscheid tussen masculien en feminien, hetero en homo, legaal en illegaal, levens die elkaars pad op vreemde manieren kruisen en de breuk met het verleden waardoor vrijheid pas echt mogelijk wordt. Allemaal verwijzend naar wat als een rode draad door zijn werk loopt: de constructie van identiteit. Wie is u en wie zijn ik? En dat dan weer verstopt onder een flinke laag geilheid.

Cameo’s zijn er voor Antonio Banderas en Penélope Cruz, die groot werden dankzij Almodóvar en hier de aanstichters zijn van de dreigende vliegramp. Een ramp die natuurlijk een lekker melodramatisch symbool is voor het leven: een vliegtuig dat op ijle hoogte rondjes moet blijven draaien omdat het landingsgestel kapot is tot het uiteindelijk door brandstofgebrek zal crashen. Maar voor het zover is: seks!