HEF, EEN GESPREK MET DRIE ZUSSEN

Wroeten verlamt

Ewout Eggink maakte een documentaire over het mysterie van de sterke band tussen drie zussen: "Ze vinden elkaar gewoon leuk. Voor mij is dat genoeg."

Ewout Eggink (foto: Angelique van Woerkom)

"Een spontaan soort klik" zette theatermaker/dichter Ewout Eggink (1961) er toe aan een documentaire te maken over drie zussen: Heleen (20 jaar), Eveline (23 jaar) en Frederique (21 jaar). Hij had ze drie opeenvolgende jaren in de klas toen hij theaterlessen gaf op zijn oude middelbare school. Toen hij Eveline jaren later weer trof bij een door hem geregisseerde voorstelling, hoorde hij dat de inmiddels studerende zussen een huis deelden in Amsterdam. "Ik vond het fascinerend dat drie volwassen zussen, op het moment dat ze het huis uit gaan, er in totale vrijheid voor kiezen zo intensief met elkaar te blijven leven. Ik was op die leeftijd juist blij dat ik mijn eigen weg kon gaan."
In HEF, een gesprek met drie zussen, laat Eggink de meiden vertellen over zichzelf en elkaar. Erg diep gaat dat niet. Ze vertellen wat ze willen, vinden en voelen, maar dat blijft vrijblijvende informatie zolang Eggink niet doorvraagt naar het waarom van hun ambities, meningen en overtuigingen. Hun reacties op een aantal thema’s (‘leven’, ‘dood’, ‘droombaan’) wisselt hij af met — overigens prachtig geschoten — sfeerplaatjes van de zussen op de roeiclub en tijdens een schilderles. Van hun dagelijks bestaan of de betrouwbaarheid van hun uitspraken krijg je echter geen indruk. Een belangrijk onderwerp als de liefde of relaties met mannen ontbreekt en er wordt niets opmerkelijks gezegd. De dood is "heel ver weg" en over kwetsbaarheid weten ze niet meer te melden dan: "sommige dingen heb je in de hand en sommige ook niet". Het enige dat Eggink na veertig minuten heeft bereikt, is dat je de drie blondines uit elkaar weet te houden: Frederique de knappe, Eveline de creatieve en Heleen de zorgzame.

7up
Eggink geeft toe dat hij het mysterie van de sterke familiaire band niet heeft opgelost: "Ze vinden elkaar gewoon leuk, blijkbaar is dat zo gegroeid. Voor mij is dat genoeg. Eindeloos wroeten in je hoofd naar het waarom van de dingen is iets dat me eerder verlamt dan tot iets aanzet. Als iets me interesseert, wil ik daar meteen mee aan de slag, op een intuïtieve manier." Dat kon omdat Eggink de film zelf financierde; voor pakweg 25.000 euro. Het is de bedoeling dat er in navolging van de legendarische 7up-serie van Michael Apted een tweede en derde deel volgen met tussenpozen van vijf jaar. Misschien dat die het drama brengen dat HEF nu mist. Eggink: "Nu geloven de zussen nog in maakbaarheid: dat je er wel komt als je ergens voor gaat. Ik geloof daar helemaal niet in. Het lot brengt je op totaal onbekende wegen. Met dat oog kijk ik naar ze en denk: dat zou nog wel eens heel erg tegen kunnen vallen."

Karin Wolfs