FOR LOVE OF THE GAME

Pitcher werpt zich op de liefde

 • Datum 22-11-2010
 • Auteur
 • Gerelateerde Films FOR LOVE OF THE GAME
 • Regie
  Sam Raimi
  Te zien vanaf
  01-01-1999
  Land
  Verenigde Staten
 • Deel dit artikel

Kevin Costner is terug als honkbalprof

Het is geen kunst For love of the game af te doen als goedkoop melodrama. De eerste beelden worden oorverdovend ondersteund door een bombastische soundtrack die er geen twijfel over laat bestaan dat er zware kost op het menu staat. Wie echter een sportwedstrijd ziet als een geschikt decor voor een dramatische vertelling, kan zijn hart ophalen.

Wat men verder ook op hem kan aanmerken, in sportfilms is Kevin Costner altijd op dreef. In Tin cup speelde hij met overtuiging een gesjeesde golfer en reeds in 1988 was hij in het veelgeprezen Bull Durham een honkbalcatcher op zijn retour. Elf jaar later maakt hij zijn rentree als honkbalprof. In For love of the game speelt hij de rol van de fictieve werper Billy Chapel. Voor deze rol hoeft hij zich niet onnatuurlijk jeugdig voor te doen: in het Amerikaanse honkbal gaan werpers vaak tot na hun veertigste mee. Chapel speelt zijn hele carrière al voor de Detroit Tigers.
De film begint aan de vooravond van de laatste wedstrijd van het seizoen, uit tegen — hoe kan het ook anders — de New York Yankees. Het is een zorgelijke nacht. Zijn vriendin Jane (Kelly Preston) komt niet opdagen op hun afspraak en Billy bedrinkt zich (op Paul Newman na kan geen acteur er zo verlopen uitzien als Kevin Costner). De volgende morgen wordt het er niet beter op: de manager van de Tigers vertelt Billy dat de club een nieuwe eigenaar krijgt, die wel eens serieuze verjongingsplannen zou kunnen hebben. Ook Jane die alsnog is komen opdagen, heeft nieuws: ze maakt het uit en vertrekt voor haar werk naar Londen. En in zo’n toestand moet je dan tegen de beste ploeg van Amerika spelen, die moet winnen om een plaats in de play-offs te bemachtigen.

Carrièreman
Het aardige van For love of the game is dat er één en niet meer dan één honkbalwedstrijd gespeeld wordt. De verrichtingen op het veld worden afgewisseld door zowel beelden van de opkomst en neergang van de relatie tussen de geliefden, als van Kelly op weg naar haar nieuwe bestemming. Stukje bij beetje laat regisseur Sam Raimi zien hoe Billy zijn relationele leven heeft laten versloffen. Het pleit voor de film hoe gewoontjes de huiselijke problemen zijn. Niet drank, vrouwen en verkeerde vrienden zijn de oorzaak van de crisis, maar de klassieke situatie van de carrièreman die slechts tijd heeft voor zijn vrouw op de schaarse momenten dat het werk dat toelaat.
De honkbalwedstrijd wordt door Sam Raimi (The evil dead, A simple plan) voortreffelijk verfilmd. Vaak is in dit soort scènes van tevoren al duidelijk wat er op het spel staat: de club wordt wel of niet kampioen, de nieuwe sportheld maakt zijn faam waar of verlaat met zijn staart tussen de benen het veld. In dit geval echter duurt het een tijd voordat duidelijk wordt op welke climax (of anticlimax) het verhaal afkoerst. Costner doet op het veld precies wat een sportman in zijn positie moet doen. Daarbij heeft hij aan John C. Reilly een achtervanger die minstens evenveel vertrouwen inboezemt als de politieman die hij recentelijk speelde in Magnolia. Als relatiedrama begeeft For love of the game zich niet buiten de platgetreden paden. Maar het verhaal is intelligent genoeg om de kijker — als hij niet allergisch voor sport is — bij de les te houden.

Hans Knegtmans