Evil Dead Rise

The Exorcist in overdrive

 • Datum 14-04-2023
 • Auteur Jelle Havermans
 • Gerelateerde Films Evil Dead Rise
 • Regie
  Lee Cronin
  Te zien vanaf
  20-04-2023
  Land
  Verenigde Staten, 2023
 • Deel dit artikel

Evil Dead Rise

Tien jaar na de reboot van cult-horrorfilm Evil Dead keert dit vervolg terug naar het universum van de klassieke culthorror-reeks. Kan Evil Dead Rise een nieuwe generatie horrorfans voor zich winnen?

Evil Dead Rise vertelt het verhaal van Beth, die het gezin van haar zus Ellie komt opzoeken in haar appartement in Los Angeles. Wanneer een aardbeving een scheur veroorzaakt in het gebouw, vindt Ellie’s nieuwsgierige zoon een sinister boek waarmee demonen kunnen worden opgeroepen. Al snel breekt de hel los: Ellie’s lichaam wordt overgenomen door een sadistische duivel.

In tegenstelling tot de eerdere Evil Dead-delen, de cult-horrorreeks die werd geïnitieerd door Sam Raimi, speelt deze nieuwe film zich vrijwel volledig af op één locatie, een claustrofobisch appartement waarin Beth met haar neefje en nichtjes opgesloten zit.

Over de plot en de inconsistente ‘regels’ omtrent de krachten van de demonische entiteit moet je als kijker niet te lang nadenken. Gelukkig compenseert het spannende kat-en-muis-spel tussen de demonische Ellie en haar familie ruimschoots voor het ietwat geforceerde scenario. Alyssa Sutherland speelt de demoon met verve als een onvoorspelbaar en meedogenloos monster. In de gruwelbeelden kent Evil Dead Rise een paar vindingrijke momenten die even gruwelijk als komisch zijn. Zoals een misselijkmakende scène waarin Beth wordt belaagd met een kaasrasp.

De film lijkt in de eerste twintig minuten een gelaagd verhaal te willen vertellen over moeder- en zusterschap, maar dit feministische pad loopt halverwege dood. De film verkiest gore en suspense boven maatschappelijke subtekst en dat is maar goed ook. Evil Dead Rise is duidelijk gemaakt voor jonge, onverzadigbare horrorfans; regisseur en scenarist Lee Cronin kiest de meest verknipte elementen uit de reeks en doet daar nog een schepje bovenop. Dat werkt grotendeels, al lijdt de spanning zo nu en dan onder de absurditeit.

Bij vlagen voelt de film als The Exorcist in overdrive; de bezeten Ellie kotst en krijst er op los en gaat een stuk sadistischer te werk dan Regan uit William Friedkins klassieker. Wanneer het jongste kind aan haar bezeten moeder vraagt wat er met haar aan de hand is, antwoordt de demon spottend: “Mommy’s with the maggots now.” Zulke galgenhumor geeft wat lucht in een buitengewoon gruwelijke horrorfilm met een hoog tempo.

Onder de oppervlakte is Evil Dead Rise het heldenverhaal van Beth, die haar moederinstinct omarmt in een strijd op leven en dood. Maar de over-de-top horrorfilm vergeet nooit waarvoor het publiek gekomen is: bloed. Liters en liters bloed.