DADDY AND PAPA

DocuZone

  • Datum 22-10-2010
  • Auteur
  • Gerelateerde Films DADDY AND PAPA
  • Regie
    Johnny Symons
    Te zien vanaf
    01-01-2002
    Land
    Verenigde Staten
  • Deel dit artikel

DocuZone vertoont in december twee nieuwe (televisie)documentaires. It’s magic time vertelt als een Nederlandse Startup.com het verhaal over de opkomst en ondergang van een reclamebureau. Daddy and papa portretteert Amerikaanse homoseksuele stellen die de zorg voor kinderen dragen.

Johnny Symons is homoseksueel en dat zullen we weten ook. Al in de eerste minuut van zijn film kondigt hij aan dat er een scheidslijn tussen zijn wereld en die van de rest loopt. Het zij hem vergeven, want Symons heeft er een zaak van gemaakt om een militante gay-documentairemaker te zijn. Vanuit dat uitgangspunt onderzocht hij bijvoorbeeld homoseksualiteit in Afrika. Ook voor zijn nieuwste film verschafte zijn seksuele geaardheid hem een extra motivatie. Daddy and papa gaat namelijk over homoseksuele mannen die kinderen opvoeden, met als extra verhaallijn de geschiedenis van de maker en zijn partner die zelf ook nadenken over de vraag of ze niet eens aan de kinderen moeten.
Die mix van objectieve en subjectieve gezichtspunten vult op een gezellige babbelige manier de ongeveer een uur durende televisiedocumentaire. Controversiële vraagstukken worden zachtjes aangestipt, zoals het feit dat, aangezien niemand ze adopteren wil, zwarte kinderen worden ondergebracht bij homoseksuele stellen. Of dat je, als je eenmaal door de ballotagecommissie bent, in Amerika door een soort babycatalogus kunt bladeren totdat je het schatje van je keuze hebt gevonden. Symons kreeg er ook nog een zwaar-christelijke grootmoeder bij.
Vanaf dat moment wordt het onderwerp voornamelijk met zelfrelativerende humor behandeld. Belangrijk in Amerika, waar dit soort films waarschijnlijk meer dan in Nederland een politiek-lobbyistische functie moeten vervullen. Daddy and papa stelt de toeschouwer gerust, zelfs tijdens een melancholisch intermezzo waarin even over ontbrekende moeders wordt gemijmerd. Of wanneer het gaat over de vooroordelen tegen homoseksuele mannen die in het openbaar tedere gevoelens voor (hun) kinderen uiten ("Viezerik!"). Als Symons met zijn vriend een picknick voor homoseksuele vaders bezoekt krijgt de film heel eventjes een hoog About a boy-gehalte en zie je stiekem Hugh Grant in zijn eerste homoseksuele rol voor zich. En natuurlijk krijgen vaders ook wel eens nieuwe vriendjes en dan heb je er opeens drie in plaats van twee. Daddy, papa en father.

Dana Linssen