CALLING E.T.

Geduldig luisteren de radiotelescopen

 • Datum 21-10-2010
 • Auteur
 • Gerelateerde Films CALLING E.T.
 • Regie
  Prosper de Roos
  Te zien vanaf
  01-01-2008
  Land
  Nederland
 • Deel dit artikel

De grootste zoektocht in de geschiedenis wordt geleid door zo’n vijftig wetenschappers, speurend naar intelligente buitenaardse signalen, die in de vermakelijke documentaire calling e.t. hun blik naar boven werpen.

Het is dat buitenaards leven zo’n serieuze zaak is, anders zou je vaak in het vuistje lachen bij het zien van de documentaire calling e.t. Vooral gedenkwaardig is de Leidse professor die zich goed heeft voorbereid op de ontmoeting met buitenaards leven. Hij heeft in de avonduurtjes een elementaire taal ontwikkeld die werkelijk iedereen in het heelal zou moeten begrijpen. Mochten we buitenaardse intelligentie ontdekken, dan kunnen we zijn ‘eenvoudige’ taal gebruiken, gebaseerd op de allersimpelste logica. Maar wat blijkt als de professor de nieuwsgierig geworden kijker eindelijk deelgenoot maakt van zijn jarenlange inspanningen? Er valt geen touw aan die hele taal vast te knopen, althans niet voor deze aardling.
Gelukkig worden de professor en alle andere geïnterviewde ‘alien watchers’ in het uitstekende debuut calling e.t. niet uitgelachen door de Nederlandse regisseur Prosper de Roos. Hij neemt de alien-speurders net zo serieus als zij hun vak. De medewerkers van SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) vinden dat ze deelnemen aan ’the greatest search in history’, en daar kunnen ze nog wel eens gelijk in hebben ook. De Roos filmt de onderzoekers naar buitenaards leven in hun natuurlijke omgeving, die lang niet zo spannend is als hun verbeeldingskracht. De mannen worden omgeven door rijenlange, keurig opgestapelde tapes met alleen maar ruis, opgevangen door radiotelescopen, waar wellicht, misschien, ergens, ooit een boodschap uit de ruimte uit te distilleren valt. Het zou het grootste nieuws zijn sinds de ontdekking dat de zon niet om de aarde draait. Als wij niet het middelpunt van al het leven blijken zijn, dan staat ons ego nog een hele schok te wachten.

Wow
Voor het zover is, wachten de onderzoekers bij SETI geduldig af in hun goedkoop ingerichte kantoortjes, waar ze al pluizend in de ruis hopen op een doorbraak. Als die komt, dan schrijft een heus protocol voor dat je geen signaal de ruimte in mag sturen of mag beantwoorden voordat er internationaal overleg is geweest. Eén geïnterviewde, bijgenaamd WOW, heeft het beroemde ‘wow’-signaal ontdekt: hij vond tussen miljoenen cijfers en letters een combinatie die wel op buitenaardse intelligentie móet wijzen. De vraag is waarom de rest van de mensheid nog niet op de hoogte is van dit heuglijke feit — miscommunicatie op aarde soms?
Wetenschap is monnikenwerk, het is groots als het tot succes leidt maar vaker is het heel banaal. En heel aanstekelijk. Sommige wetenschappers zijn nog steeds fervente verzamelaars van parafernalia zoals je die in de winkeltjes van wetenschapsmusea aantreft, en er zijn genoeg wetenschappers die hun boekenkast met poppetjes van buitenaardse wezentjes hebben volgestouwd. Wie eenmaal als kind is gegrepen door de wereld buiten de aarde, blijft zijn hele leven naar die onbevangen blik verlangen.
Het mooiste beeld in de film behoeft geen commentaar. De eigengebouwde, verroeste telescoop waar zich ondertussen, wachtend op een intelligent signaal, een wespennest in heeft genesteld, is een mooi symbool voor het leven dat altijd weer het andere leven opzoekt.

Mariska Graveland