Burma Storybook

Dichtkunst als zuurstof

Burma Storybook

Burma Storybook is een verhaal vol poëzie, in beeld, taal, vorm en structuur. De documentaire neemt ons mee naar Birma, waar het verbieden van gedichten er alleen maar meer heeft doen ontstaan.

Birma werd een eeuw lang bezet door de Britten en dat bewind werd opgevolgd door zestig jaar militair regime. De makers schetsen een land waar eenieder die we ontmoeten een poëet lijkt, inclusief de mensen voor wie dichten soms levensbedreigend werd. Juist zij overleefden dankzij poëzie. De dichtkunst lijkt de zuurstof van het volk.

We leren Maung Aung Pwint kennen, de meest vooraanstaande nog levende dissidente dichter, een man wiens trots en verdriet in zijn stille blik te lezen valt. En we ontmoeten zijn liefdevol vrouw, die zegt dat ze niet wist dat hij een activist was. Zijn scherpe pen was zijn wapen dat zij liefdevol voor hem gebruikt nu hij door de ziekte van Parkinson zelf niet meer kan schrijven.

Aung Pwint vertelt dat hij in de gevangenis nog meer dichters tegenkwam, met wie hij samen poëzie besprak en nieuwe werken schreef. Er komt een jongen bij hem op bezoek die dankzij hem ook is gaan schrijven. Daar gaat een schoonheid van jewelste van uit: het verbieden van de gedichten heeft er alleen maar meer doen ontstaan. Als hij op zijn balkon zit en de stad langs hem heen raast wordt de afstand naar de buitenwereld flink invoelbaar: hij is slechts nog toeschouwer in deze wereld.

Dan komt zijn zoon op bezoek vanuit Finland waar hij al twintig jaar in ballingschap verblijft in een compleet andere wereld. De dichter komt woorden tekort om te beschrijven wat hij voelt. Alles wordt in stilte uitgesproken. Hoe kun je twintig jaar nog in woorden vangen? Waarom kon zijn zoon niet eerder komen? Zien zij elkaar ooit terug? Wat weten de kleinkinderen over deze bijzondere man? We zien ze even, anoniem, in het koude, strakke Scandinavische winterlandschap, op een andere planeet.

Aung Pwint en zijn vrouw moeten samen hun eindige dagen slijten in een Birma dat misschien wel aan de vooravond staat van grote veranderingen, misschien ook niet. Burma Storybook is een observerend, minimalistisch en waardig portret van een stel dat ons indirect een inkijk geeft in het recente verleden van Birma. Verwacht geen geschiedenisles, maar zoals de titel al doet vermoeden een verzameling aan indrukken uit een bijzonder land.