BEAUTIFUL BITCH

Overleven in Düsseldorf

 • Datum 03-10-2010
 • Auteur
 • Gerelateerde Films BEAUTIFUL BITCH
 • Regie
  Martin Theo Krieger
  Te zien vanaf
  01-01-2007
  Land
  Duitsland
 • Deel dit artikel

Een dappere Roemeense zakkenrolster sluit vriendschap met een verwend Duits tienermeisje. beautiful bitch is sympathiek, maar niet altijd overtuigend.

Zou Martin Theo Krieger bij het maken van het jeugddrama beautiful bitch, over een bende Oost-Europese zakkenrollertjes in Düsseldorf, aan Dickens’ Oliver Twist hebben gedacht? Het is mogelijk. Hoofdpersoon is het 15-jarige Roemeense meisje Bica (Katharina Derr), dat later door een brutaal Duits vriendinnetje Bitch wordt genoemd. Zonder ouders heeft ze op straat in Boekarest leren overleven.
De tegenhanger van Dickens’ bendeleider Fagin is een tot criminaliteit vervallen ex-politieman die Bica met mooie woorden naar Duitsland lokt. Daar ontpopt hij zich als een onaangename uitbuiter die met harde hand de baas speelt over een kleine bende jonge diefjes. En zoals Oliver Twist hoopt op een gelukkiger leven wanneer hij de aardige meneer Brownlow ontmoet, zo koestert Bica haar onverwachte vriendschap met de Duitse tiener Milka, dochter van een man die ze zojuist in een warenhuis heeft bestolen.
Ook in beautiful bitch zullen er doden vallen, maar veel verder gaan de overeenkomsten toch weer niet. Eigenlijk zou je willen dat Krieger nog wat meer in het voetspoor van Dickens was gebleven, want dat was de zaak ongetwijfeld ten goede gekomen.

Neusverbetering
Toegegeven, op twee jeugdfilmfestivals is beautiful bitch in de prijzen gevallen, maar het zou kunnen dat hiermee vooral de sympathieke insteek en de overtuigende hoofdrolspeelster Katharina Derr zijn beloond. Bij vlagen gunt Krieger ons een redelijk realistisch inkijkje in het harde leven van zijn zwerfkinderen. Het wat jongere publiek (advies is 12+) zal er ook genoeg spanning en avontuur in vinden.
Gaandeweg begint echter de weinig kieskeurige manier waarop Krieger zich bedient van modieuze invallen, merkwaardige wendingen en stevige stereotypen steeds meer te storen. Dan hebben we het nog niet eens over het feit dat al die jeugdige illegalen bij het passeren van de grens kennelijk direct vloeiend Duits spreken.
De heldin Bica is een verstandig en dapper meisje, dat er ook niets aan kan doen dat ze geleerd heeft dat stelen de enige manier is om te krijgen wat je hebben wilt. Haar Duitse vriendin Milka, die alles heeft wat haar hartje begeert, wordt juist neergezet als een verwend wicht. Haar grootste wens is een neusverbetering. Ze is boos op haar (natuurlijk gescheiden) vader omdat die vindt dat ze tot haar achttiende moet wachten. Dat Bica en Milka dikke maatjes worden is eigenlijk nauwelijks te geloven, zoals je ook wel even fronsen moet bij dat basketbalgroepje van Duitse tienermeiden onder leiding van een jongen uit Kazachstan waar Bica een beetje verliefd op wordt.
Een romantische zelfmoordflirt van diezelfde jongelui met een gevonden pistool komt al net zo bedacht over als de ontroerend bedoelde filosofische teksten die een van de jonge boefjes in de mond neemt. "God ziet de luizen op mijn hoofd, maar mij ziet hij niet." Dat Bica verkracht gaat worden is iets waar je op kunt wachten. Om de grimmigheid nog wat aan te dikken laat Krieger haar lijm snuiven. Wonderbaarlijk hoe er dan na een gewelddadige climax zomaar een optimistisch einde uit de lucht kan komen vallen.

Leo Bankersen