Alex van Warmerdam dvd-box

Abel

De uitbreng van Alex van Warmerdams zesde speelfilm Ober vormt de aanleiding om de Warmerdamse wereld van zijn vijf voorgaande films in een dvd-box samen te brengen. Zonder extra’s, helaas.

In de filmische wereld van Alex van Warmerdam is het landschap een groene leegte tot aan de horizon, met sloten om in te vissen, te vallen of te zwemmen. Smalle langgerekte wegen zijn om over te fietsen, te brommeren of te scheuren met een gedateerd model auto. Bossen zijn er om in te verdwalen. Zolders om je op te verstoppen. Want thuis is het ook niet alles, hoe geruststellend de was ook aan de lijn wappert en hoe gestaag de bonen ook aan de bonenstaken omhoog kruipen. De verveling ligt op de loer. Dagelijks staan er niertjes op het menu, of zure zult of zuiglam. Mannen jagen op vrouwen, schieten of grijpen mis, duwen door, en er wordt altijd wat geworsteld, een robbertje gevochten, een beetje gênant en om te lachen, dus bij voorkeur in de modder. Van Warmerdam is de gewone man uit het wilde westen die tegen windmolens vecht, waanzinnig als Don Quichot en met de boerenslimheid van Sancho Pancho. De vasthoudendheid van zijn personages aan hun onmogelijke verlangens leidt vaak tot absurde situaties. Maar er komt ook altijd dat grimmige moment dat het lachen je vergaat, dat er een grens wordt overschreden en er een slachtoffer valt.

Zes films schreef en regisseerde Van Warmerdam de afgelopen twintig jaar: Van Abel in 1986 via De noorderlingen (1992), De jurk (1996), Kleine Teun (1998) en Grimm (2003) tot en met het nu in de bioscoop verschijnende Ober. Die uitbreng vormt de aanleiding om de Warmerdamse wereld van de vijf voorgaande films in een dvd-box samen te brengen. Zonder extra’s helaas, hoewel een interview met Van Warmerdam eerder wel op de Amerikaanse dvd van The Dress en Little Tony verscheen en hij commentaar insprak voor de Amerikaanse uitbreng van Grimm. Daar stelde hij toen ook zijn artwork en de korte animatiefilm Painting (1986) voor beschikbaar. ‘Praktische bezwaren’ stonden het toevoegen van de extra’s in de weg, maar als het nog ontbrekende Ober straks ook op dvd wordt uitgebracht, zal er een nieuwe poging worden ondernomen.