Zomerspecial Filmacademie Lichting 2013: Suédy Mauricio

  • Datum 13-08-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Suédy Maurico

Vrouwelijkheid, intuïtie, een zesde zintuig

Als zevende in de NFA-zomerreeks vertelt Suédy Mauricio over haar documentaire Paard-en-meisje: ‘Jane Campion geeft me het vertrouwen mijn intuïtie te volgen.’

Je documentaire gaat over twee zusjes, twee paardenmeisjes. Een dapper onderwerp, aangezien die vaak worden afgeschilderd als tuttig. Was je niet bang een deel van je publiek buiten te sluiten? Ik was zelf een paardenmeisje en het contact met een paard is een mooie metafoor voor je eerste vriendje. Zo kun je inzicht geven in de ontwikkeling van opgroeiende meiden. Het is jammer dat sommige mensen denken ‘ik heb niets met paarden, dus dit is niks voor mij’, maar ik vond het belangrijk dat dit onderwerp werd opgepakt. Ik vertel over jonge vrouwen, omdat ik het zelf ben en daar wat over te zeggen heb. Daarnaast interesseert de puberteit me. Die vormt je tot wie je later wordt.

Wat is vrouwelijkheid voor jou? En beschouw je jezelf als een feministische filmmaker? Vrouwelijkheid is voor mij intuïtief en zintuigelijk. Daar kun je veel kracht uit halen als je erop vertrouwt. Misschien is vrouwelijkheid wel een zesde zintuig. In al mijn films zit een sequentie waarin op een tastbare manier een gevoel of sfeer wordt neergezet. Dat tactiele prikkelt mijn herinnering. Of ik een feministische filmmaker ben? Zo wil ik mezelf niet noemen; dan krijg je direct een label opgeplakt. En ik vind het niet per se feministisch om jezelf buiten de jongens te plaatsen. Ik maak gewoon films. Jane Campion, Lynne Ramsay en Andrea Arnold zullen daar ook niet mee bezig zijn.

Waar ben je over vijf jaar? Ik wil een lange documentaire maken, maar daar heb ik geen haast mee. Die zal sowieso gaan over vrouwen. Iemand gaf me ooit het advies onderwerpen te kiezen waar je bang voor bent — dat houdt je geconcentreerd. Tot nu toe zijn mijn films zoet geweest, omdat ik dat rauwe nog niet aandurfde. Nu wil ik het proberen met een film over het verschil tussen de seksuele voorlichting van meisjes in Amerika en hier in Nederland. Hij zal niet over seks gaan als iets banaals, maar juist over de spanning die erbij hoort. En ik wil een project doen over de dood. Of eigenlijk over wat er met je gebeurt als je op sterven ligt en je je dus bewust wordt van je sterfelijkheid. 

Laura van Zuylen

Een aantal van de bachelor-eindexamenfilms is te zien op het komende Nederlands Film Festival.