Zomerspecial Filmacademie Lichting 2013: Rosa Boesten

Rosa Boesten
Verbinding, muziek en stervensrituelen
Rosa Boesten doet als negende haar verhaal in de NFA-zomerreeks. Ze maakte de documentaire Ongezien. Boesten: ‘Met muziek kan ik veel intiemer contact krijgen dan een gesprek in de kroeg.’
Ongezien stelt dat we het menselijke contact van alledag zijn kwijtgeraakt en bevraagt of dat een wenselijke wereld is. Waarom speelt muziek zo’n belangrijke rol? Ik was heel ver met de voorbereidingen voor een andere film, maar heb op het laatste moment alles overboord moeten gooien; het was niet haalbaar. Toen kwamen we opeens in tijdnood en dacht ik: laten we in ieder geval een onderwerp nemen waar ik feeling mee heb. Dat is muziek. Als je samen muziek maakt, ontstaat er een verbinding, zelfs als je elkaar nauwelijks kent. Dat andere project heette Leve de dood. Het ging over de overeenkomsten en verschillen bij stervensrituelen in diverse culturen en hoe die helpen bij het afscheid nemen. In Ghanese kerken wordt de dood uitbundig gevierd; bij de katholieken gaat het rouwen ingetogen. Rituelen komen overal terug en geven houvast.
Je film doet visueel poëtisch aan: de stad is versneld, de mensenmassa vertraagd. Ben je een esthetische filmmaker? Ik heb een voorliefde voor fotografie en schilderen en die wil ik in mijn films verwerken. Bij de beelden die jij beschrijft, gaat het niet zozeer om de mensen, maar om een gevoel. Ooit wil ik dat met abstractere beelden doen. Ik vind het prettig als personages ondersteunend zijn en niet dragend. Het is eng om een film van één iemand af te laten hangen; allicht probeer ik dat later nog eens uit.
Waar ben je over vijf jaar? Alles ligt open, dus ik zou bij wijze van spreken ook best filmles willen geven aan kinderen in Afrika. Sowieso ben ik dan een eind gevorderd met Leve de dood, maar dat is een meerjarenplan. De komende tijd wil ik met een camera en montageapparatuur naar Afrika of Zuid-Amerika en een reeks korte filmpjes maken. Puur om te experimenteren met vorm. Een aantal zullen gaan over inheemse zang en klank en een stuk of twintig over bijzondere passies van verschillende mensen. Eerst wilde ik ook nog antropologie studeren, maar ik twijfel nu. Misschien kun je als documentairemaker beter met vragen dan kennis op pad.
Laura van Zuylen
Een aantal van de bachelor-eindexamenfilms is te zien op het komende Nederlands Film Festival, 25 september t/m 4 oktober in Utrecht.