Zomerspecial Filmacademie Lichting 2013: David van Wassem

David van Wassem

‘Dromen, genre en Spielberg’ 

Deze zomer schijnt de Filmkrant zijn licht op de net-afgestudeerde regisseurs van de NFA. David van Wassem maakte de familiefilm Indringers:  ‘Ik mis het gevoel van kind zijn. Via film kan ik dat opnieuw ervaren.’

In Indringers krijgen twee kinderen bovennatuurlijke krachten als ze in aanraking komen met een buitenaards object. Het is een ode aan Steven Spielbergs sciencefiction. Waarom nam je zijn films als startpunt? Steven Spielberg is een commerciële regisseur die zich binnen de bestaande conventies beweegt en er wel zijn eigen stempel drukt. Hij zoekt binnen de vaste kaders naar innovatieve vertelmanieren. Ik wil net als hij graag genrefilms maken. Ik houd van de heldere verhaalstructuren en de strakheid. De netheid die erbij hoort met zijn klassieke  cameravoering en mooi uitgelichte shots. De rauwe cinematografie van dogma, zoals Festen, vind ik niks. Er werd op school nogal neergekeken op genrefilms, maar voor mij zijn ze net zozeer een vorm van kunst als highbrow arthouse. Er komt altijd kunstenaarschap bij kijken.

Indringers speelt zich af in de jaren zeventig en heeft een nostalgische inslag. Wat interesseert je daaraan? Voor mij is filmmaken dromen. Spielberg zei: ‘I dream for a living,’ en zo zie ik het ook. Met film kan ik van mijn dromen werkelijkheid maken. Ze nemen me mee naar een andere wereld, die ik als kind zo bijzonder vond. Cinema maakt tijdreizen mogelijk. Ik vind alles uit andere tijden mooi en vrijwel niets van nu. Geschiedenis interesseert me, dus een productie over de Tweede Wereldoorlog zie ik ook wel zitten.

Waar ben je over vijf jaar? Commercials zijn tof, dus ik vermoed dat ik dat voornamelijk heb gedaan. Ik  werk graag met visual effects en in reclames kun je daar gemakkelijker mee experimenteren. Verder wil ik de eerste stappen nemen voor een speelfilm. Ik heb wel wat ideeën — weer scifi — alleen zijn die niet noemenswaardig. Daarnaast staat een romantische comedy me wel aan en is de ouder-kindrelatie een mooi onderwerp. Dat heeft voor mij een persoonlijke betekenis. Ik wil laten zien hoe je als kind de scheiding van je ouders beleeft. Hoewel ik gek ben op Hollywood, lijkt een project in eigen land met een Hollywood-tintje me nog leuker.

Laura van Zuylen

Een aantal van de bachelor-eindexamenfilms is te zien op het komende Nederlands Film Festival.