Zes Neder­land­se (co)­pro­ducties naar San Sebastian

Kalak

Over een week gaat de 71e editie van het filmfestival van San Sebastian van start. Nederland is op het Spaanse evenement aanwezig met zes coproducties. Eén daarvan, Kalak, dingt mee naar de festivalhoofdprijs, de Gouden Schelp.

Kalak is gemaakt door de Deense regisseur Isabella Eklöf. Het Amsterdamse Lemming Film treedt op als coproducent. De film, die in San Sebastian zijn wereldpremière beleeft, gaat over een man die er alles aan doet om opgenomen te worden in de gemeenschap van Groenland en geaccepteerd te worden als kalak, ‘een vieze Groenlander’.

Ook They Shot the Piano Player is een Nederlandse coproductie. De animatiefilm van de Spaanse filmmaker Fernando Trueba en Javier Mariscal, die mede werd geproduceerd door Submarine, ging eerder deze maand in première in Toronto. Hij vertelt het verhaal over een New Yorkse muziekjournalist die probeert te achterhalen wat er is gebeurd met een plots verdwenen Braziliaanse pianovirtuoos.

Ook The Human Surge 3 was eerder al te zien in Toronto. De film van Argentijn Eduardo Williams is gecoproduceerd door Revolver. Cool Beans stond mede aan de wieg van de Peruaanse animatiefilm Ainbo – Spirit of the Amazon van José Zelada en Richard Claus. En de Zwitsers-Nederlandse coproductie After the Night, the Night van Naomi Pacifique, dat zich afspeelt in nachtelijk Amsterdam, draait mee in het programma voor opkomend talent.

In de studentencompetitie dingt Thank You For Your Patience! mee naar een prijs. De film waarmee de Nederlandse Simon van der Zande is afgestudeerd aan de kunstacademie van Gent speelt zich af tijdens een busrit door Brussel, waar de spanningen toenemen als een Congolese vluchteling instapt en luidkeels zijn klachten over Europa kenbaar maakt.