Zeeland krijgt eigen Life in a Day

  • Datum 26-07-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Life in a Day

Film by the Sea vertoont dit jaar de documentaire Life in a Day. De film is samengesteld uit duizenden uren materiaal van amateurfilmers, over de hele wereld geschoten op 24 juli 2010. De vertoning is tegelijkertijd de aftrap voor een Zeeuwse variant van het project.

Normaal gesproken zijn filmmakers blij als hun film ergens vertoond wordt, maar in het geval van de documentaire Life in a Day geldt het omgekeerde. Bioscopen en festivals moeten, voordat ze toestemming krijgen om de film te draaien, eerst producent Ridley Scott overtuigen dat ze bijzonder genoeg zijn om dat voorrecht te verdienen. Door de film geen reguliere release te geven en alleen bij speciale gelegenheden te vertonen wil Scott het exceptionele karakter van het project onderstrepen. Film by the Sea is dan ook heel trots dat het gelukt is om de film naar Zeeland te halen.

Een van de redenen dat Film by the Sea de documentaire mag vertonen, is dat het festival in samenwerking met het Zeeuws Museum een vergelijkbaar project opzet onder de naam Eilanden. In navolging van Life in a Day worden amateurfilmers opgeroepen om via YouTube beeldmateriaal te uploaden rond een centraal thema. In dit geval worden inwoners, bezoekers en liefhebbers van Zeeland gevraagd om met homevideos antwoord te geven op de vraag wat ze willen bewaren. Vier regisseurs uit verschillende disciplines maken vervolgens ieder een film met die beelden als grondstof. Anders dan bij Life in a Day krijgen zij wel de vrijheid om zelf extra materiaal te schieten.

Het is de bedoeling dat de ingezonden filmpjes gezamenlijk een beeld geven van ontwikkelingen in de Zeeuwse cultuur. Maar ze hoeven niet heel strikt verband te houden met Zeeland, vertelt Ivo van Werkhoven van het Zeeuws Museum. "We zijn nadrukkelijk op zoek naar verhalen die niet over objecten gaan en die je normaal gesproken niet zo snel tegenkomt in een regionaal museum. We werken vanuit het idee dat erfgoed iedere dag ontstaat en door jou en mij gemaakt wordt. We zijn op zoek naar wat mensen bezighoudt. In die zin is het bijna een sociologisch onderzoek."

De vier films moeten tijdens Film by the Sea 2012 in première gaan. Het is nog niet bekend welke regisseurs zich aan het project zullen verbinden.

Erik Schumacher