“Ze helpen de cinema om zeep”

  • Datum 10-08-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Flickr/espensorvik

Met de geplande komst van streamingdienst Pathé Thuis lijkt Video on Demand in Nederland aan de vooravond van een doorbraak te staan. Volgens Pathé zelf zal de opmars van VoD in de huiskamer het bioscoopbezoek alleen maar stimuleren. Maar kleinere bioscopen zijn somber gestemd.

Bioscoopdirecteuren Henk Camping van ’t Hoogt in Utrecht en Alex de Ronde van Het Ketelhuis in Amsterdam maken zich zorgen. Net als Pathé-directeur Lauge Nielsen dat eerder deed op radiozender BNR, voorspellen zij dat de opmars van VoD de speeltijd van films in de bioscoop zal verkorten. Vier maanden nadat een film in de bioscoop verschijnt, is die immers al thuis voor vijf euro te bekijken via VoD. Waar Pathé het thuiskijken omarmd heeft door een eigen streamingdienst te beginnen, zien de directeuren van de twee kleinere theaters VoD als bedreiging.

"Het komt er toch op neer dat ze binnen vier maanden de theaterdistributie naar de kloten helpen," zegt Camping. Dat vindt hij zonde, omdat een goede film volgens hem in de bioscoop gezien behoort te worden. "Film is iets dat je met meerdere mensen in een donkere zaal moet beleven. Alles wat daaraan afdoet, ook al is het commercieel nog zo interessant, is dodelijk voor hetgeen cinema eigenlijk is. Er zijn mensen die het ontzettend leuk vinden om daar een hoop geld aan te verdienen. Dat moeten ze vooral doen, maar ze helpen wel de cinema om zeep."

In Het Ketelhuis gaat Black Butterflies zijn twintigste draaiweek in. "Dat zul je in de toekomst in principe niet meer zien," zegt De Ronde. "Voor drukbezette filmliefhebbers, die soms weken nodig hebben om überhaupt een avond naar de bioscoop te kunnen, is dat heel jammer. In tweede instantie vind ik het ook jammer voor de regisseurs, met name de Nederlandse. Die zien hun film hier na een week of twaalf verdwijnen, terwijl hij anders misschien wel een halfjaar had kunnen draaien."

Youry Harvey Bredewold van Pathé voorspelde vorige week tegenover de Filmkrant dat VoD de filmliefde in Nederland zal vergroten, waardoor bioscopen er alleen maar sterker van worden. De Ronde kan meegaan in die redenering, maar Camping gelooft er niets van. "Dat is toch gewoon een verkooppraatje? Wat is dat nou voor onzin? Je geeft iets weg voor weinig en daarmee stimuleer je het? Veel mensen die normaal naar de bioscoop gaan, zullen rustig vier maanden wachten. Dan kunnen ze voor minder geld de ene film na de andere zien."

Erik Schumacher

Morgen: hoe kijken filmdistributeurs aan tegen de komst van Pathé Thuis?