Movies that Matter bekroont Ximei, Collective, Stop Filming Us en Atlantis

Ximei

Movies that Matter werd weliswaar afgelast maar de films uit het competitieprogramma zijn wel beschikbaar gesteld via Picl. De jury’s hebben ze daar bekeken en de winnaars gekozen.

De Activist Documentary Award is toegekend aan regisseurs Andy Cohen en Gaylen Ross voor de film Ximei, over de Chinese aidsactivist Liu Ximei. In zijn dankwoord deed Cohen een oproep aan de Chinese overheden om Huang Huang, de cameraman van de film die nu gevangen zit, vrij te laten.

De documentaire Collective van Alexander Nanau, over medische schandalen in Roemenië, wint het competitieprogramma Camera Justitia. Juryvoorzitter Kelly Matheson: “Deze documentaire kan niet actueler zijn. In een tijd waarin gezondheidszorgsystemen over de hele wereld onder druk staan en niet in staat zijn om de juiste zorg aan patiënten te verlenen, geeft deze film ons een blauwdruk van hoe dingen zouden moeten en kunnen worden gedaan”

Stop Filming Us van Joris Postma is bekroond met de Dutch Movies Matter Award. De jury, onder leiding van Ido Abram, noemt de film: “een belangrijke bijdrage aan de cruciale discussie over het westerse filmmaken en neokolonialisme op het Afrikaanse continent”

De Students’ Choice Award, tenslotte, is gegaan naar de speelfilm Atlantis van Valentyn Vasyanovych. Volgens de jury, bestaande uit studenten van Univeristeit van Leiden, is de film een cinematografisch meesterwerk met een belangrijke boodschap over de gevolgen van oorlog.

Het volgende Movies that Matter Festival vindt plaats van 19 tot en met 28 maart 2021, in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.