WORM ziet licht in nieuw pand

  • Datum 03-11-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het prettig chaotische WORM, ‘instituut voor avantgardistische recreatie’ te Rotterdam, opende op 28 oktober zijn muziekpodium annex filmzaal in een pand waar Tropicana en Fortis een tweede leven krijgen in de vernuftig gerecyclede inrichting.

Wat onmiddellijk opvalt als je aan komt lopen bij het pas geopende WORM in een zijstraat van de Witte de Withstraat, is de gevel die los van het pand op de stoep staat. De gevel is precies uit het gebouw gesneden en twee meter verder weer opgebouwd. WORM lijkt wel een hap uit het gebouw te hebben genomen. WORM wilde graag een ruime entree maar omdat aan de gevel niets mocht worden veranderd, werd hij gewoon in zijn geheel verplaatst. Directeur Hajo Doorn: "We dienden het gekste plan in en de gemeente keurde het wonderbaarlijk genoeg goed."

Het tekent WORM, het ‘instituut voor avantgardistische recreatie’ te Rotterdam, een kunstenaarscollectief, een podium met winkel, een filmzaal en een Parallelle Universiteit, met Do It Yourself-werkplaatsen voor film, muziek en media. WORM creëert ‘blijmoedig maar toch serieus’ een plek waar een prettige chaos heerst maar waar wel heel goed over is nagedacht. Het gebouw is ingericht door Atelier Van Lieshout en 2012Architecten, waarbij zoveel mogelijk gerecycled materiaal is gebruikt. De bar steunt op de kluisjes uit de failliete inboedel van tropisch zwemparadijs Tropicana, het plafond van de zaal bestaat uit passagiersramen van een Airbus van Indonesian Airlines, en de rails van de archiefkasten van vorige huurder Fotomuseum dienen nu als mobiele tafelonderzetters. De lichtgevende toiletten zijn gemaakt van vloeistofcontainers.
Kunstenaar Joep van Lieshout laste voor de werkruimte een restpartij van zwaar roestende stalen platen woest eigenhandig aan elkaar, zo vertelt hij tijdens een rondleiding, "op zijn Russisch", zo slordig mogelijk.

WORM noemt zijn nieuwe onderkomen zelf, met een mengeling van knipoog en ernst, ‘een geïmproviseerde schuilplaats voor de naderende crisis’. Op de schroothoop van de oude in elkaar gezakte maatschappij kan de bezoeker zich hier verschansen in een veilig onderkomen. Dat de Trespa-vloer afkomstig is van de bureaus van het Fortis hoofdkantoor, mag veelzeggend genoemd worden.

In de kelder is inmiddels een fijne, voor iedereen toegankelijke filmwerkplaats herrezen, gerund door Esther Urlus, die met veel liefde ten onrechte afgedankte filmapparatuur heeft verzameld. Hier kunnen filmstroken met de hand worden bewerkt of ouderwetse 3D-films gemaakt worden. Het filmprogramma belooft de komende maand Free Radicals, een energieke documentaire van Pip Chodrov over de bekendste Amerikaanse avantgarde-filmmakers (23 november), en het virtuoze gedachte-experiment You Are Here van Daniel Cockburn. Beide makers zijn aanwezig bij de voorstelling, waarbij ze — helemaal des WORMs — carte blanche krijgen.

Mariska Graveland