Wisselzak in de gymzaal
Sinds vanmiddag is hij in de lucht: filmwoordenboek.nl. Het is een up-to-date digitale versie van het analoge filmwoordenboek Beeldspraak, dat in de late jaren tachtig onder redactie van filmeditor Ot Louw verscheen. Louw stond eveneens aan de wieg van de digitale versie, die hij met een achttienkoppige redactie volschreef.
"Rond 1992 waren de twee drukken die van Beeldspraak waren verschenen zo’n beetje uitverkocht," legt Louw uit, "maar ik kreeg nog met enige regelmaat verzoeken om de tekst. Ik heb nog wel eens zelf een print gemaakt en die opgestuurd. Inmiddels zijn er bovendien zoveel nieuwe begrippen, dat er behoefte was aan een update. Om maar iets te noemen: de Canon-fotocamera 7D, waar je ook mee kunt filmen."
Net als in de eerdere papieren uitgave hebben diverse lemmata een humoristische ondertoon. "We wilden het ook een beetje luchtig houden; er staan al genoeg serieuze begrippen in die grondig worden besproken. Iets als de kleurenhulpdraaggolf, daar valt niet veel humor in te stoppen!" Dus is er een tegenwicht, bijvoorbeeld in het lemma ‘de gymzaal’. "Dat is de bijnaam die Tuschinski 1 onder geluidsmensen heeft. Zoiets past toch niet echt op WikiPedia. De toon is net niet volledig encyclopedisch; het is steeds een beetje met een kwinkslag, een glimlach of een knipoog. Bovendien staan er dingen tussen die op heel kleine schaal gebruikt worden, of verouderd zijn. Niemand zal het meer over een ‘Van Collempje’ hebben als ze het over een dutje tijdens de montage hebben."
Louw ziet het nut van het woordenboek vooral in de het onderlinge begrip tussen diverse vakgroepen. "In de omroepen wordt bijvoorbeeld vaak net een ander jargon gebruikt als in het Amsterdamse filmerswereldje. Kijk, een cameraman zal niet gaan zoeken naar het woord wisselzak, die weet wel wat het betekent. Maar zo’n meisje van een productiekantoor kan het tijdens de breakdownvergadering bij wijze van spreken direct op haar laptop opzoeken."
Joost Broeren