Wetenschappelijk bewezen: bioscoopbezoek is gezond

Af en toe naar de bioscoop gaan is goed je gezondheid. Je wordt er creatiever en productiever van en voelt je beter verbonden met de wereld om je heen. Dat blijkt uit onderzoek van het University College London in samenwerking met bioscoopketen Vue.

Dit onderzoek zou twintig of dertig jaar geleden waarschijnlijk niet zijn uitgevoerd. Maar tegenwoordig leven in een wereld waarin we constant online en bereikbaar zijn. Onze aandacht versnippert en de concentratieboog wordt korter. In zo’n wereld kan de bioscoopzaal een vluchtheuvelfunctie vervullen. Tijdens de twee uur dat je in het donker zit, kijk je niet op je telefoon, wordt niet afgeleid en ben je met je aandacht volledig bij één ding: het scherm.

Voor het academische experiment werd een groep van 51 vrijwilligers uitgerust met biometrische sensoren om te zien wat er met lichaam en geest gebeurt tijdens een filmvertoning. Als controlegroep werden 26 andere proefpersonen gedurende diezelfde tijd aan het lezen gezet. Bij de bioscoopgangers ging de hartslag significant omhoog, tot 95-160 slagen per minuut. Vergeleken met de 60-100 slagen per minuut in rusttoestand is dit vergelijkbaar met een lichte cardio-oefening in de sportschool.

Daarnaast bleek dat de hartslag van de verschillende filmkijkers steeds nauwer met elkaar overeenkwam en vaak tegelijk klopte. Deze overeenkomst impliceert een hoge sociale binding tussen de mensen in de zaal en een verminderd gevoel van eenzaamheid en depressie.