Werk van Ai Weiwei op IFFR

  • Datum 17-11-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ai Weiwei

Op de komende editie van het filmfestival van Rotterdam zijn tien films van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei te zien. Het gaat om zes ‘sociale documentaires’ en vier documentaire kunstvideo’s. Ai werd eerder dit jaar ruim twee maanden vastgezet in verband met zijn kritiek op het Chinese regime.

In het programma Hidden Histories vertoont het IFFR Chinese films die maatschappelijke misstanden als armoede, corruptie en wanbestuur aan de orde stellen. Het zijn films waarvan de vertoning en distributie in eigen land vaak door de autoriteiten wordt tegengewerkt. Van een prominent slachtoffer van de Chinese censuur, Ai Weiwei, worden in het programma tien films vertoond. Met name in de zes films die hij zelf ‘sociale documentaires’ noemt, bijt Ai zich voor en achter de camera vast in onrecht.

In april van dit jaar werd Ai op het vliegveld van Peking gearresteerd op beschuldiging van ‘economische misdaden’. Over het algemeen wordt aangenomen dat zijn kritische opstelling de werkelijke reden voor zijn arrestatie was. Na internationale protesten werd Ai in juni op borgtocht vrijgelaten. Wegens vermeende belastingschulden kreeg hij een boete van omgerekend bijna anderhalf miljoen euro. Inmiddels heeft Ai de boete betaald met de hulp van donateurs over de hele wereld.

Nog altijd wordt Ai door de autoriteiten gedwarsboomd. Hierdoor zal hij niet in Rotterdam aanwezig zijn. Gertjan Zuilhof van het IFFR nodigde hem persoonlijk uit, maar Ai liet weten dat hij onmogelijk kon komen. "Halverwege volgend jaar wordt er een proces tegen hem gevoerd en tot die tijd staat hij onder speciaal toezicht, zeg maar huisarrest," laat Zuilhof weten. "Hij mag zijn huis niet eens uit, laat staan het land. We hebben niet geprobeerd om speciale toestemming te vragen aan de autoriteiten. Dat zou zijn zaak misschien ook geen goed doen."

Erik Schumacher