Wegens succes geen slotfilm

  • Datum 21-01-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

THE KING’S SPEECH

Precies 4 dagen stond the king’s speech te boek als slotfilm van het IFFR. Op 17 januari werd de film van Tom Hooper als zodanig gepresenteerd, maar vanmorgen werd hij alweer teruggetrokken. De reden? Een ‘strategische herpositionering’ van de film door de producenten gegeven.

In een gezamenlijk statement op de website van het IFFR lichten het festival en distributeur Paradiso Filmed Entertainment Benelux de beslissing toe. Daarin verwijst Paradiso’s senior consultant Dirk de Lille naar ‘de beslissing van de producenten om de film terug te trekken uit belangrijke filmfestivals vanwege de strategische herpositionering’. Deze werd ingegeven, zo wordt gesteld, door ‘de recente lawine aan Awards en de nog te verwachten BAFTA en Oscar-awarduitreikingen.’

Over een vervangende slotfilm is nog niets bekend; het festival hoopt daarover maandag te kunnen berichten, stelt IFFR-persmedewerker Nancy van Oorschot. Of de nieuwe slotfilm uit het gisteren bekend gemaakte festivalprogramma zal worden gekozen, of dat er door de verschuiving een nieuwe titel aan de programmering zal worden toegevoegd, is ook nog niet bekend. Van Oorschot: "Alle opties worden op dit moment nog onderzocht."

Het bericht laat zien wat normaal onder het oppervlak blijft: dat waar festivals zichzelf graag presenteren als viering van de onafhankelijke cinema, zij door producenten en distristributeurs vooral gezien worden in het kader van een marketingstrategie. "Als rechthebbende van een film werken we altijd in samenwerking met zowel de licenser als de producenten", stelt Paradiso’s chief operating officer Patrick Terryn. "We zijn dus nooit de enige beslissende instantie." Filmfestivals nemen daarbij altijd een uitzonderlijke positie in, stelt Terryn. "Zij hebben niets met de landelijke distributie van doen, maar bieden wel uitgelezen mogelijkheden om films in een bepaalde context aan een bepaald publiek te presenteren."

Saillant detail in dit alles is dat vandaag ook bekend werd gemaakt dat the king’s speech wél te zien zal zijn op het filmfestival van Berlijn. De film zal er een galavertoning krijgen binnen het programmaonderdeel ‘Berlinale Special’, onderdeel van het hoofdprogramma. Daarover kan Terryn kort zijn: "Paradiso is enkel rechthebbende voor de Benelux. Over de carrière van een film in andere gebieden doen wij dus geen uitspraken."

Joost Broeren