Weer oeuvreprijs voor Jos Stelling

  • Datum 26-07-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het meisje en de dood

Zijn meest recente film, Het meisje en de dood, was alleen buiten competitie te zien op het Golden Apricot Yerevan International Film Festival, maar Jos Stelling had niettemin reden om afgelopen weekend af te reizen naar de hoofdstad van Armenië. Hij kreeg de Parajanovs Thaler Lifetime Achievement Award uitgereikt.

Stelling was in goed gezelschap op het Armeense podium. Festivaleregast Charles Aznavour, vooral bekend als vertolker van meer dan duizend chansons, zag zijn meer dan zeventig filmrollen, waaronder in Die Blechtrommel, bekroond met een oeuvreprijs. Diezelfde eer viel te beurt aan de Armeense regisseur Nerses Hovhannisyan, de Duitse actrice/regisseur Margarethe von Trotta en de Hongaar István Szabó.

Voor de inmiddels 68-jarige Stelling is 2013 het jaar van de internationale erkenning — vooral in Oost-Europa. Eerder dit jaar kreeg hij in Bulgarije al een oeuvreprijs op het Sofia International Film Festival. In Milaan kon hij een Leonardo’s Horse Award in ontvangst nemen. Het meisje en de dood werd op de vorige editie van het Nederlands Filmfestival, het festival dat hijzelf heeft helpen oprichten, onderscheiden met een Gouden Kalf.

Jos Stelling heeft veertien films op zijn naam staan. Mariken van Nieumeghen uit 1974 zal bij de meeste filmkenners het eerst opborrelen. Zijn debuut leverde Stelling meteen een nominatie op voor de Gouden Palm van Cannes, een prestatie die pas dit jaar werd geëvenaard door een Nederlandse maker, Alex van Warmerdam met Borgman. Zijn meest onderscheiden film is De Wisselwachter uit 1986, die maar liefst acht prijzen in de wacht wist te slepen.

Edo Dijksterhuis