Weer nieuwe dis­tri­bu­teurs op Neder­landse markt

Hemelsleutel van Digna Sinke wordt uitgebracht door Verde Films

Voor een klein land heeft Nederland een relatief groot aantal filmdistributeurs. En dat worden er steeds meer. Onlangs betraden drie nieuwe spelers de Nederlandse markt, waarvan er twee net zijn opgericht en eentje al zijn sporen heeft verdiend in België.

Het gloednieuwe Verde Films laat deze maand al van zich horen met de release van Digna Sinkes documentaire Hemelsleutel op 19 juni. Joop Verdenius is de oprichter en werkte eerder jarenlang samen met De Filmfreak binnen wat hij ‘het progressief artistieke segment’ noemt. “Het werd tijd om dit zelfstandig en met een volledig eigen visie te doen”, zegt hij. “Ik wil me toeleggen op kleine, mooie films waar menig distributeur zich niet aan waagt omdat het financieel niet boeiend is. Verde Films maakt bij acquisitie geen onderscheid tussen documentaire en speelfilm.”

Ook bij 18K, dat in februari officieel werd opgericht maar al sinds vorig jaar zomer achter de schermen aan het werk is, ontbreekt een strakke focus. “Onze eerste regel is dat er geen regels zijn”, stelt managing partner Erik Engelen. “Dat zie je meteen terug in onze eerste aankopen in Cannes: van de slimme genrefilm Dangerous Animals, via een subtiel drama (Sorry, Baby) tot de spraakmakende documentaire Orwell: 2+2=5 en een stevig Frans actiedrama (13 Days, 13 Nights). Elke film heeft zijn eigen kracht, toon en publiek. Onze eerste release is Bob Trevino Likes It, zonder twijfel de sympathiekste film van het jaar.”

Een andere Belgische distributeur die binnenkort een kantoor opent in Nederland is O’Brother. Sinds 2009 heeft het bedrijf titels ondergebracht bij Nederlandse distributeurs maar vanaf nu brengt het films uit onder eigen naam. In Cannes kocht O’Brother de competitiefilm Alpha, La femme la plus riche du monde, The Chronology of Water en L’ accident de piano.

Met de toetreding van deze drie nieuwe partijen groeit het toch al aanzienlijke aantal distributeurs op de Nederlandse markt. Bij een inventarisatie voor het Filmjaarboek kwam De Filmkrant al op een totaal van 35 bedrijven die films uitbrengen in Nederland. Het merendeel beperkt zich tot jaarlijks één of twee titels, maar alles bij elkaar opgeteld groeit het aantal titels dat vecht om een plekje in de bioscoop nog ieder jaar. Verde Films denkt maximaal vijf films per jaar uit te brengen en 18K heeft maar liefst negen titels klaar staan voor release tussen juni en december.

Bang voor marktverzadiging of moordende concurrentie zijn de nieuwkomers echter niet. “Er is een natuurlijk verloop onder distributeurs”, stelt Verdenius. “Toen we met De Filmfreak films gingen uitbrengen, nu twintig jaar geleden, kregen we een zelfde verhaal te horen: er zijn al zoveel…. En ja, nu nog meer.”

“In de praktijk kom je op key-markten toch vaak dezelfde tien à twaalf partijen tegen en ja, dat zijn er veel”, stelt Engelen van 18K. “Maar vergelijk het met Duitsland of Frankrijk. Daar zijn het er minstens evenveel en die markten staan er bioscoop-technisch minder sterk voor dan Nederland. Een opvallend voordeel is bovendien dat Benelux-distributeurs internationaal een uitstekende reputatie. Ze weten waar ze mee bezig zijn en het professionaliteitsniveau ligt bijzonder hoog.”