Weer Mind the Gap-randprogramma bij IFFR

  • Datum 17-12-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Kaboom Karavan

Het terrain vague tussen film, muziek en beeldende kunst is een vruchtbare akker. Dat bleek vorig jaar al tijdens de eerste aflevering van Mind the Gap, het avondrandprogramma bij het International Film Festival Rotterdam. Dit jaar programmeert Gonzo (circus) magazine dertien performances, twee wereldpremières en negen Nederlandse premières.

Mind the Gap is met één avondje ingekort — nu vier in plaats van vijf avonden — maar de kwaliteit van het gebodene blijft hoog. Zo zal de Oostenrijkse Tina Frank haar onverwachte mix van webdesign en elektronische muziek tonen. Het Vlaamse Kaboom Karavan koppelt geluid aan het beeld van Liesbet Marit. En het Duitse dj-trio The Durian Brothers dompelt de overstuurde beats en als kauwgum opgerekte klanktapijten van hun low-fi turntableism onder in een lichtshow met hoog doe-het-zelf-niveau.

Op zaterdag treedt Stephan Mathieu op, de geluidskunstenaar die zijn sporen verdiende bij onder andere David Sylvian en luitspeler Jozef van Wissem. Derek Holzer zet later die avond beeld om in geluid met zijn tonewheels. Op zondag wordt afgesloten met een Finse avond. De net gerestaureerde film Spindrift van Erkki Kurreniemi, elektronicapionier en experimenteel filmer in de jaren zestig en zeventig, wordt vertoond en cultband Circle — altijd goed voor piepende oren — laat de gitaren grommen en gillen.

Mind the Gap wordt georganiseerd door het Vlaamse blad Gonzo (circus), ’tijdschrift over vernieuwende muziek en cultuur’. De avonden op het snijvlak van beeld en geluid, samengesteld in samenwerking met het IFFR, vinden plaats bij Worm.

Edo Dijksterhuis