Wednesdays grote winnaar Shortcutz Awards

  • Datum 12-01-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Aaron Rookus licht zijn film toe tijdens een Shortcutz-avond

Wednesdays van Aaron Rookus is de winnaar van de Mr Zee Cam-a-lot Filmmore Award, de hoofdprijs van het jaarlijkse Shortcutz-prijzengala dat zondagavond voor het eerst werd georganiseerd in EYE. Rookus werd ook nog bekroond als beste regisseur. George Sluizer, jurylid van de Shortcutz Awards, kreeg een Shortcutz Amsterdam Career Award.

Rookus nam het op tegen de acht andere korte films die gedurende 2013 zijn uitgeroepen tot film van de maand. In de categorie ‘beste regie’ versloeg hij Jeroen Houben (Sorry), Fadi Hindash (12th of Never) en Gabriel Bauer (Drag Junky). Wednesdays (hier te zien op vimeo) is een kaal, onsentimenteel en aangrijpend miniatuurtje over kindermisbruik. Rookus krijgt tienduizend euro om te investeren in een volgend project en Wednesdays gaat op tournee langs het internationale Shortcutz-circuit, dat zich uitstrekt van Lissabon tot Berlijn.

De prijzen voor acteerwerk gingen naar Daniel Cornelissen voor zijn rol in Flirt en Petra Laseur in Fishbowl. Jeroen Houben werd onderscheiden voor het scenario dat hij schreef voor Sorry. En Martijn Cousijn werd onderscheiden voor zijn camerawerk in Daniël.

Stardust van Mischa Rozema is naast Wednesdays de enige titel die twee prijzen in de wacht wist te slepen. Startdust werd uitgeroepen tot beste experimentele film en won ook in de categorie ‘beste post-productie’. Tombed van Jeffrey Schreuders en Elian van der Heiden werd onderscheiden als beste animatie. En Canvas van Chiel Aldershoff en Ben de Loenen kreeg de prijs voor beste documentaire.

Het Shortcutz-prijzengala — gepresenteerd door Tygo Gernandt in EYE — is het sluitstuk van één jaar Shortcutz Amsterdam. Op 9 januari 2013 werd de eerste wekelijkse avond gehouden — eerst in Canvas, na de zomer in sociëteit de Kring — waarop twee jonge filmmakers hun werk laten zien. Aan het eind van iedere maand wordt een maandwinnaar gekozen, die meedingt naar de titel ‘beste korte film van het jaar’.

Edo Dijksterhuis