Webfilm: Zes dates (over een hobbelige weg)

  • Datum 20-10-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Date nummer 6: go or no go?

De makers noemen het een documentaire met twee acteurs en inderdaad: deze webserie is het serieuze zusje van De meisjes van Thijs. Spannend en (dankzij de piepjonge acteurs) geloofwaardig tot op het bot.

"Dit is mijn bungeejump." Joris geeft het onmiddellijk toe: hij vindt het doodeng "om hier te zitten, met jou." Maar ook leuk en spannend. "Daarom springen mensen uit vliegtuigen." Sara, die hem recht in de ogen kijkt, vindt het maar een rotwoord. "Maar het ding zelf, dat is niet rot. Schitterend hoe twee mensen elkaar een kans geven."

Aantrekken, afstoten, elkaar weer aantrekken. Het gebeurt allemaal in de webserie Zes dates, spontaan ontstaan uit een do-it-yourself-actie van makers Ivo van Aart en Daan Windhorst. "Een documentaire met twee acteurs", noemen ze het zelf, en dat zegt alles over hun aspiraties. Zes dates is het serieuze zusje van De meisjes van Thijs. Terwijl die webserie de onhandige Don Juan vooral op de hak neemt, observeren regisseur Van Aart en scenarist Windhorst nauwkeurig het dategedrag van twintigers anno nu. Hun existentiële twijfels, worstelingen met gevoelens en paradoxale combinatie van bluf en onzekerheid (zal dat extremer geworden zijn sinds Facebook?). Zo dicht op de huid, dat het bijna direct cinema wordt.

En dan wisten Van Aart en Windhorst het de afgelopen weken ook nog tergend spannend te maken. Slagen was geen uitgemaakte zaak, falen evenmin. De tweede aflevering eindigt met de eerste kus, de derde begint met de eerste ruzie. Om vervolgens in een soort niemandsland te belanden: door de stad slenteren, racespelletjes spelen, intieme verhalen delen. Slaat de vonk nu over of niet? De vreemde chemie tussen Joris en Sara, een mix van onwennigheid, zenuwen en explosiviteit (zowel positief als negatief), maakt die aangename ongrijpbaarheid alleen maar groter.

Dat Zes dates slaagt, is te danken aan een slim scenario en effectieve close-ups, die elke plooi op de gezichten blootlegt en hen letterlijk gevangen zet. Maar ook aan de piepjonge acteurs Matthijs Ijgosse en Stefanie van Leersum. Hun spel is zo overtuigend dat er van die vreemde chemie zowaar echt sprake lijkt. En zoals Richard Linklaters keer op keer bewijst met zijn Before-films: dat is het cruciale element om het date-genre geloofwaardig te houden.

Niels Bakker