Webfilm: Winnaars NFF Online Competitie

  • Datum 04-10-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Absurdisme op de Amsterdamse gracht

Een nieuwe generatie webfilmers laat zich inspireren door ‘Cannes Grand Man’ Alex van Warmerdam. Hoe huiselijk gebekvecht, de Amsterdamse grachtengordel en een plasje in de douche hun herkenbaarheid verliezen, en vervreemdende trekjes krijgen.

De eerste winnaars van het Nederlands Film Festival zijn bekend. En als we die als voorbode mogen beschouwen voor de prijzenregen van vanavond, gaat het Grote Gouden Kalf voor beste film naar Borgman. De bekroonde films in de online competitie, na acht edities uitgegroeid tot een vaste waarde, herinneren ieder op hun manier aan het werk van Alex van Warmerdam, die in gortdroge stillevens de tragiek uit de Nederlandse polder pompt.

De regisseur die het dichtst in de buurt komt, is Jeroen Houben. Hij liet zich eerder van zijn meest luchtige kant zien in muziekvideo’s en commercials. In zijn fictiedebuut Sorry projecteert hij zijn absurde humor op de huiselijke omgangsvormen. "Sorry, sorry, sorry": het is het enige wat een man kan uitbrengen tegenover zijn echtgenote en zoon. Zelfs nadat ze in een ongeluk zijn omgekomen, en met auto en al op een kerkhof staan. Sorry voor zijn belabberde rijstijl, sorry voor zijn afwezigheid, en ja, dat is eigenlijk een sorry voor zijn aanwezigheid. Het gekibbel op een unheimische setting illustreert dat rust voor Nederlandse gezinnen niet is weggelegd — ook niet na de dood.

De poppenanimatie Gracht barst eveneens van de intermenselijke spanningen. Samenwerkende studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht zetten ze in droogkomische sketches achter elkaar. Twee verhuizers hebben weinig meer gemeen dan dat ze samenwerken en een koffiezetapparaat in hun schaftkeet laten ronddansen. Een grachtengordeldame opent de deur en vlucht met het schaamrood op de kaken weer naar boven, omdat haar een scheetje ontglipt. En een gesjeesde gabber, die de verhuiswagen wil leegroven, gaat aan zijn xtc-verslaving en adrealine-house ten onder. Dit is Amsterdam op zijn smalst: met velen op de kleine ruimte, waardoor het soms gierend uit de hand loopt.

De publieksprijs ging voor de derde keer op rij naar Peter ‘KUDsite’ Lud, en dat mag geen verrassing heten. Met zijn melige, soms banale kantoorhumor maakt hij de perfecte tussendoortjes voor lange werkdagen. Sinds hij in 2005 op zijn zolderkamertje in Flash begon te animeren, is zijn serie over Die Groene en Die Roze uitgegroeid tot een heuse webklassieker. Dat de winnende aflevering Putjesplasser heet, zegt genoeg. Ja, het heeft te maken met een douche, een knappende blaas en een rood hoofd. De tutterigheid van Bert en Ernie meets de grofheid van Beavis and Butt-head.

Wat Lud deelt met Houben en de HKU’ers, is de absurd-humoristische blik, die de blik van de kijker opfrist en flink door elkaar schudt. Het Normaal krijgt daardoor vervreemdende trekjes. Onze schaamte voor ‘vieze’ gewoontes (die we desondanks allemaal hebben), het even rustieke als ruwe grachtenleven, de verwijtcultuur in Nederlandse gezinnen. Als je het door een andere bril bekijkt, zijn we eigenlijk behoorlijk gestoord. Gelukkig mogen we er van deze webfilmers uitbundig om schaterlachen.

Niels Bakker

Andere winnaars NFF Online Competitie

Documentaire: The Story Behind Portia van Sven Akerboom

Innovatie: Chaos Theory van Carl van Baelen

Videoclip: Firestarter — Torre Florim van Andres Fouché