Webfilm: Webby-winnaar The Numberlys (app)

  • Datum 21-05-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Numberlys

Interactieve, multimediale verhalen hebben weer toekomst, dankzij de appificatie. Deze productie van het Oscarwinnende Moonbot vermengt Metropolis, The Marx Brothers en Donkey Kong tot een opwindend verhaal voor kinderen en volwassenen.

Het is wel even zoeken, in de lawine van corporate branding die de Webby Awards — de ‘Oscars van het internet’ — jaarlijks over ons uitstorten. Diverse winnaars bij film en video zijn gewoon verkapte commercials. De innemende viral-hit Address is Approximate — ook genomineerd voor een Vimeo Award, waarover binnenkort meer — maakt onomwonden promotie voor Google Maps: daarmee kun je ook vanuit de huiskamer op wereldreis. Natuurdocumentaires vervullen die functie al langer, maar dat vermeldt deze verheerlijkende toekomstdroom weer niet.

Wie vandaag de dag speurt naar interessante webcinema, kan ook al bijna beter het appiversum induiken. Daar vind je ook de meest in het oog springende Webby-winnaar: The Numberlys, een cutting edge productie van Moonbot. Deze toonaangevende jonge studio sleepte eerder dit jaar onverwachts de Oscar voor beste korte animatie in de wacht met The Fantastic Flying Books of Morris Lessmore. De bijbehorende app was geen animatiefilm, geen prentenboek en geen videogame — en toch weer allemaal wel.

Hetzelfde geldt, zelfs in versterkte mate, voor The Numberlys. Hierin neemt regisseursduo William Joyce en Brandon Oldenburg sf-klassieker Metropolis als blauwdruk, voor een opwindend fantasieverhaal met Hollywood-grandeur over het onstaan van ons alfabet. Tussen de regels door krijgen kinderen spelenderwijs de tien cijfers en 26 letters onder de knie. Volwassenen kunnen genieten van de charmante vormgeving, de creatief allitererende tussentitels en de intelligente film- en gameverwijzingen — van Donkey Kong tot The Marx Brothers.

Die laatsten vormden de inspiratie voor de vijf fabriekswerkers, die hun lopendebandbestaan prima lijken te vinden. Toch knaagt er iets. Tien getallen bieden voldoende expressiemogelijkheden, maar zijn ook een tikje saai. Tijd dus voor een uitvinding, die hun bestaan kleurrijker, kunstzinniger en nog idyllischer zal maken: het alfabet! Vanaf dat moment nemen de spelelementen het over. Wij mogen elk van de 26 letters helpen creëren, door ze in de juiste vorm te gieten: schietend, springend of keihard centrifugerend. Als we klaar zijn met al die noeste arbeid, verschiet The Numberlys ineens naar kleur. Klaar voor een zonnige toekomst.

Een uitspraak die ook opgaat voor deze app. Moonbot zit zo ongeveer aan de top van wat er op dit moment technisch en creatief mogelijk is. Naadloos vloeien animaties, spelletjes, een educatieve insteek en een voorliefde voor zwijgende films en klassieke videogames in elkaar over. Het vermengen van zulke uiteenlopende vormen voelde zelfden zo natuurlijk aan. Er wachten vruchtbare tijden voor het interactieve, multimediale verhaal, met dank aan smartphones en tablets.

Niels Bakker

De uitreiking van de Webby’s is op 21 mei. Live te volgen via de speciale app.