Webfilm: Webby-winnaar (2) The Trip
De Webby’s, de ‘Oscars van het internet’, zijn weer uitgereikt. De prijs voor beste interactieve film ging naar een fakedocumentaire over de eerste maanwandeling, die de interactiviteit beter achterwege had kunnen laten.
Op de achtergrond archiefbeelden van de ‘eerste mens op de maan’. Op de voorgrond de bekentenis van filmmaker Jack Torrance, die de kijker tevoorschijn moet toveren. Woord na woord, zin na zin, door te tippen en te vegen. Interactiviteit is wel eens spannender geweest.
De Webby’s-jury vond The Trip geslaagd, want de Kissinger Twins kregen de prijs voor ‘beste gebruik van interactieve video’. Bizar, omdat het tippen en vegen overbodig voelt: de woorden van Torrance verliezen alleen maar aan vaart. De makers lijken te hebben gedacht: het is internet. En dus wil de kijker actie. Zonder na te gaan of het ook noodzakelijk was voor de vorm van hun verhaal.
Jack Torrance is een Amerikaanse reclame- en science fiction-filmer, een B-figuur in de filmgeschiedenis. Toen de Kissingers hem toevallig ontmoetten, biechtte hij op Apollo 11 in scène te hebben gezet: de eerste maanwandeling, uitgevoerd door Neil Armstrong. Eigenlijk wilde de NASA Stanley Kubrick inhuren — die weigerde. Zo viel het oog op de hoofdpersoon uit The Shining, Kubricks vermaarde Stephen King-verfilming.
Zijn topgeheime scifi-hit leverde Torrance miljoenen op. Hij besloot lekker te gaan rentenieren op een tropisch eiland, maar kan de waarheid niet langer voor zich houden. Het is zo eenvoudig, claimt hij, om het grote publiek met technologische middelen voor het lapje te houden — en God, wat láten de mensen zich toch graag bedonderen.
Ondertussen komt The Trip met eenzelfde luchtspiegeling. Door slim gebruik van docucliché’s — de schijnauthenticiteit van archiefbeeld plus getuigenis — voeden de Kissingers het heersende complotdenken over de maanlanding, maar ironiseren ze het ook weer. The Trip is een fakedocumentaire over een fakelanding die door een fakefilmmaker in beeld is gebracht. Dat is zoveel fake dat Armstrongs eerste voetstapjes misschien toch gewoon echt waren.
Niels Bakker