Webfilm: We Want Cinema

  • Datum 14-10-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Na crowdsourcing en crowdfunding is er nu ook crowdticketing. Op een nieuw online platform bepalen filmliefhebbers zelf welke film er vertoond wordt in de bioscoop bij hen in de buurt.

De meeste bioscopen boden al de mogelijkheid om een zaal af te huren. In het buitenland bestaan er zelfs websites die dat faciliteren. Zo nieuw is het dus niet, het online platform dat distributeur Amstelfilm lanceerde op het Nederlands Film Festival, met als motto ‘Bepaal samen wat er draait in de bioscoop’. Het vernieuwende aspect moet eerder worden gezocht in het proces. Dat is volgens Amstel-directeur Marieke Jonker volledig geautomatiseerd. "Er komt zelfs geen e-mail of telefoontje aan te pas."

Het leverde We Want Cinema inmiddels de Digital Innovation Award op van de bioscoopvakbeurs CineEurope. Ook is de website, die in mei dit jaar in een bètaversie van start ging, één van de vijf genomineerden voor de Creative Business Cup, een prijs voor creatief ondernemerschap. Het idee is simpel. Filmliefhebbers kunnen op de site een film kiezen uit de catalogus met ruim 1.000 titels, van The Silence of the Lambs en The Turin Horse tot compilaties van Bert Haanstra en complete edities van Upload Cinema. Vervolgens maken ze een event aan, kopen ze zelf een kaartje en nodigen ze andere liefhebbers uit. De voorstelling gaat door als ongeveer 1/3e van de zaal is uitverkocht. Bij de meeste bioscopen is dan de zogeheten kritieke massa bereikt.

We Want Cinema past naadloos in de democratische idealen van de internetcultuur. We hadden al crowdsourcing (publiek helpt mee met maken film) en crowdfunding (publiek helpt mee met financieren film), nu komt daar crowdticketing bij (publiek helpt mee met programmeren film). We Want Cinema was er zonder de online communicatietechnologieën nooit gekomen, maar volgens Jonker is de digitalisering van de bioscopen en filmhuizen in Nederland minstens zo belangrijk. "Dat heeft een einde gemaakt aan de ingewikkelde logistiek met filmprints. Je kunt nu met één druk op de knop een film vertonen. Het voordeel is dat de programmering veel flexibeler kan worden samengesteld."

In de opstartfase van We Want Cinema zijn er achttien bioscopen aangesloten. Niet iedereen zal dus meteen terecht kunnen in zijn of haar buurt. Zo is Rotterdam als enige van de vier grote steden niet vertegenwoordigd. In januari komt daar waarschijnlijk verandering in, zegt Jonker, want dan wordt het aantal deelnemende theaters uitgebreid. Ook verstrekt Amstelfilm momenteel licenties aan distributeurs in andere Europese landen, zoals Duitsland, Groot-Brittannië en Italië. "Daar zijn ze hard bezig met de digitalisering van het bioscoopcircuit. Nederland heeft dit als één van de weinige landen al vrijwel volledig achter de rug. Een geluk, want daardoor kunnen wij nu als eerste zo’n platform lanceren. We profiteren dus optimaal van het momentum."

Niels Bakker