Webfilm: OUT MY WINDOW

  • Datum 29-11-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

OUT MY WINDOW

Het vormvrije out my window houdt impliciet een pleidooi voor een tolerante houding tegenover andere culturen. Op IDFA was het goed voor de prijs voor beste webdocumentaire.

In de overdaad aan prijzen op IDFA — de teller staat inmiddels op acht competities — dreigt de nieuwe DocLab Award for Digital Storytelling een beetje onder te sneeuwen. Terwijl het de enige IDFA-prijs is die nadrukkelijk de vorm boven de inhoud stelt. Dat kan ook niet anders: webfilmers zijn nog volop op zoek naar manieren om op internet een documentaireverhaal te vertellen. De conventionele middelen zijn ontoereikend, ze moeten vernieuwen.

out my window, de eerste DocLab laureaat, is meteen een voltreffer. We krijgen een opwindende mix van media en vertelvormen voorgeschoteld, van fotoslideshows en –collages tot video en interactieve elementen. Maar de vergaande poging tot immersie springt het meest in het oog. Regisseur Katerina Cizek wil de bezoeker in de schoenen zetten van de dertien wereldburgers die ze portretteert. Je kruipt door het raam hun flats binnen, en kunt daar vervolgens letterlijk rondneuzen. Aan elkaar geplakte foto’s tonen het interieur van de woning en het uitzicht over de woonwijk. Via aanklikbare objecten kun je naar de persoonlijke verhalen van de bewoners surfen.

Het mozaïekverhaal geeft, in een tijdperk waarin spreken over de multiculturele samenleving een taboe is, een beeld van de culturele diversiteit wereldwijd. Impliciet is het een pleidooi voor een tolerante houding tegenover mensen die anders zijn. Soms sluimert in de portretten een impressie door van de toekomstige wereldburger: die is zelf een hybride van gewoonten en symbolen uit verschillende culturen.

Zanillya bijvoorbeeld is een jonge vrouw uit Amsterdam, die de talen Nederlands, Engels, Spaans, Duits en Papiamento beheerst. Ze acteert, schrijft poëzie en maakt muziek — een bonte fusie van rap, soul en gypsy. Haar vader is een van de leden van de populaire discopopgroep Boney M en kneedde uit het boeddhisme, katholicisme en jodendom zijn eigen godsdienst. Haar moeder is, als zigeuner uit Macedonië, gewend aan een zwervend bestaan door verschillende landen en culturen.

Afgebakende grenzen bestaan niet meer — ook niet in de documentaire, zo laat het vormvrije out my window zien.

Niels Bakker