Webfilm: Online distributie

  • Datum 04-04-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

GIRL WALKS INTO A BAR

Warner Bros, Sony, Universal en 20th Century Fox gaan hun films binnen twee maanden na de theatrale release digitaal aanbieden. Dat de première in de bioscoop en op internet samenvallen, lijkt een kwestie van tijd.

Een quizvraag: wat is het verschil tussen het YouTube-kanaal van het IFFR en het jaarlijkse webfilmfestival Streaming? Antwoord: hetzelfde als dat tussen de filmfestival-spin offs op MUBI, zoals deze week het experimentele Images, en het opmerkelijke initiatief van vier grote Amerikaanse filmstudio’s, om hun films al binnen twee maanden na de theatrale release via video-on-demand aan te bieden.

In het eerste geval dient het digitale kanaal als lokaas, om mensen naar de bioscoop te krijgen. In het tweede geval wordt het juist beschouwd als een volwaardige tegenhanger van de bioscoop. Al hangt daar bij Home Premiere, met 21 euro per film, een fors hoger prijskaartje aan. Maar toch: om films te kijken hoef je over een tijdje echt de deur niet meer uit.

Als zelfs Hollywood het internet als vertoningsplatform serieus begint te nemen, dan is er iets aan de hand. Laten we even terug in de tijd gaan. Eerst zetten producenten en distributeurs hun films liever helemaal niet online, bang als ze waren voor illegaal downloaden. Toen bleek dat dat toch wel gebeurde, gingen ze internet gebruiken als long tail: voor films die al lang uit roulatie waren en in de bioscoop en op dvd nauwelijks nog iets opleverden. Het succes van MUBI is mede gebaseerd op dat ‘klassiekermodel’.

En toen was het 2011. De inkomsten uit dvd’s lopen fors terug, de filmindustrie merkt dat internet tegen de verwachting in geld in het laatje brengt. Het moment dat een film online mag verschijnen begint langzaam op te schuiven. Warner Bros, Sony, Universal en 20th Century Fox halveren met de twee maanden van Home Premiere de termijn die tot nu toe als norm gold. Het lijkt daarmee een kwestie van tijd, voordat de première van een film in de bioscoop, op dvd (zolang dat medium nog bestaat) en op internet gelijktijdig zal plaatsvinden.

Stiekem was het vorige maand zelfs al een beetje zo ver. girl walks into a bar van Sebastian Gutierrez ging op 11 maart in première op YouTube. Volgens de makers is het de eerste film speciaal voor webdistributie. En nog gratis ook. Kleine tekortkoming: het mozaïekdrama is alleen vanuit de Verenigde Staten te bekijken. Moeten toch de BitTorrents nog even aan het werk.

Niels Bakker