Webfilm: Onder de huid

  • Datum 14-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Twee jaar, 217 Kickstarter-donateurs en heel veel nepbloed. Dat was wat Ben Aston nodig had om zijn afstudeerfilm te realiseren. En het is het waard geweest. He Took His Skin Off for Me is origineel, bizar en briljant.

Vanaf de openingsscène maakt He Took His Skin Off for Me al enorme indruk. Een griezelige Gone Girl-esque voice-over van een vrouw leidt het verhaal in. "Is dat wat je echt wil? Vroeg ik. Hij zei ja." De man kijkt aarzelend, maar in de volgende shot pielt hij zijn huid eraf. Wat volgt is huiveringwekkend en beeldschoon tegelijk. Huidloos zit hij met haar aan tafel te eten van een lam die even rood kleurt als zijn ontblote weefsel. Zij vindt het prachtig.

Waarom de man zijn huid van zijn lichaam moet trekken wordt nooit duidelijk. Dit is dan ook geen film die zulke vragen beantwoordt. Hij lijkt eerder nieuwe te stellen. Waarom maken we bijvoorbeeld zulke offers voor elkaar in een relatie? Tot hoever mag je iets van je partner eisen? Waar ligt de grens? In het geval van He Took His Skin of For Me is de grens in ieder geval bereikt. Het is vooral boeiend om te zien hoe ver het scenario van Ben Aston en schrijfster Maria Hummer de consequenties van zijn offer onderzoekt. Bloed bevlekt het huis. Elke dag moet zij de was doen. Hij krijgt het eerder koud, dus de kachel stookt harder. Rekeningen stapelen op. Die betalen wordt ook steeds lastiger, want zijn nieuwe uiterlijk doet het niet goed bij de klanten. Waar het zich ontdoen van zijn huid haar eerst gelukkig maakte, zorgt het later juist voor problemen. Het transparante gevoel van solidariteit maakt (weer?) plaats voor onderhuids ressentiment.

In de handen van een minder getalenteerd team had dit verhaal nooit zo effectief verteld kunnen worden. Een voorwaarde om He Took His Skin Off for Me te laten werken is namelijk dat het, ondanks het fantastische gegeven, echt voelt. Dat het vleselijk en sensueel is. Dat het écht iets blootstelt. Aston heeft gelukkig het grote voorrecht gehad om met praktische effect-veteraan Colin Arthur (2001: A Space Odyssey, The NeverEnding Story) te mogen werken. Onder zijn supervisie hebben ze acteur Sebastian Armesto een transformatie laten ondergaan waar zelfs David Cronenberg jaloers op zou mogen zijn. Af en toe is het best afstotelijk om naar hem te kijken. Toch zit er een zekere schoonheid in zijn blootgelegde lichaam. In een seksscène streelt zij met haar hand over zijn rug, en lijkt het alsof je zijn lichaamsweefsel bijna zelf kan voelen.

Aston leert de kijker van zijn film een waardevolle les: als je je huid eraf moet halen om met iemand anders samen te kunnen zijn, wordt het geheid rommelig. Verder geeft hij meer goed advies mee als je deze film gaat kijken: "Doe de lichten uit. Gebruik je koptelefoon. Ga fullscreen. Het is het waard." En dat is het zeker, want met He Took His Skin Off for Me heeft Ben Aston een van de beste korte films gemaakt die ooit in deze rubriek besproken is.

Hugo Emmerzael