Webfilm: My French Film Festival

ADIEU GARY
Een nieuw webfestival voor de Franse cinema, met films die allemaal één jaar of ouder zijn. Organisator UniFrance is op zoek naar verdienmodellen voor online filmdistributie.
Het past volledig in de trend om alles terug te brengen tot de persoonlijke belevingswereld. Een nieuw webfestival voor de Franse film, dat niet Online French Film Festival maar My French Film Festival heet. Jij bepaalt tussen 14 en 29 januari welke van de tien competitiefilms er met de hoofdprijs vandoor gaat. De winnaar wordt een half jaar lang vertoond op vluchten van Air France.
Organisator UniFrance, dat de Franse filmcultuur in het buitenland promoot, probeert net als de rest van de filmindustrie het wiel opnieuw uit te vinden. Internet streeft als filmdistributiekanaal de filmhuizen en dvd-winkels in de toekomst waarschijnlijk voorbij. Het ontbreekt alleen nog aan rendabele verdienmodellen.
My French Film Festival is in dat licht een interessant experiment. De selectie bestaat uit films die één jaar of ouder zijn, en die al op festivals op locatie, in de bioscoop, of op dvd verschenen. Ook in Nederland, waar bijvoorbeeld silent voices (Léa Fehner, 2009) een bescheiden theatrale release kreeg, Semaine de la Critique-winnaar adieu gary (Nassim Amaouche, 2008) op Ciné Premières te zien was en le bal des actrices (Maïwenn Le Besco, 2007) op dvd uitkwam.
Is dit een voorbeeld van long tail marketing? Op het eerste gezicht wel. Films waarvan de financiële houdbaarheidsdatum verstreken lijkt, brengen ook op de lange termijn geld in het laadje. UniFrance gebruikt die termijn alleen niet optimaal, door de films voor slechts twee weken aan te bieden. Dat is ook het verschil met bijvoorbeeld MUBI en het deze week gelanceerde IFFR-Cinemalink kanaal, waar de films in principe oneindig beschikbaar blijven.
Waarom kiest UniFrance dan voor een festival? Omdat dat de films in die korte periode extra aandacht oplevert. Wat weer de inkomsten kan vergroten. Maar eigenlijk wordt de term hier misbruikt. Want een echt filmfestival vertoont ook (wereld)premières of ten minste films die niet al via allerlei kanalen te zien zijn geweest.
Niels Bakker