Webfilm: Little Freak (winnaar HAFFTube)

  • Datum 20-03-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Little Freak

Edwin Schaap, de winnaar van de webcompetitie van animatiefilmfestival HAFF, schreef een essay terwijl hij zijn afstudeerfilm maakte. Is dat een goed idee?

De winnaar van de HAFF webcompetitie komt dit jaar uit Nederland en behaalde zijn diploma aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Naast zijn afstudeerfilm leverde Edwin Schaap nog een visitekaartje af: een essay met de cryptische titel How to move to move us. Schaap gaat daarin op zoek naar de dubbele betekenis van het woord bewegen. Hij vraagt zich af hoe de bewegingen van de personages maken dat de kijker ‘bewogen’ raakt — maar dan op emotioneel niveau.

Schaap reflecteert in het essay op zijn maakproces. Andersom gebruikte hij zijn theoretische kennis weer tijdens het animeren. Maar wat op papier een veelbelovende aanpak lijkt, maakt Little Freak juist wat bestudeerd en gekunsteld. Schaap filmt uit het hoofd, niet uit het hart. Elke beweging, elke handeling is weloverwogen. Noem het gerust een paradox: zijn film is immers ontstaan uit een studie naar het raken van de gevoelige snaar.

Little Freak blinkt uit in technisch vakmanschap. Schaap hanteert een animatiestijl die sterk naar realisme neigt. De ‘little freak’ oogt dan ook zeer overtuigend: een groot gezwel boven zijn linkeroog, een neus als een steenpuist, hazentanden en flaporen. Niet minder overtuigend zijn de uitdrukkingen die hij op zijn gezicht tovert, tijdens de smeekbede aan zijn vader om een beter leven. Alleen: waarom moet het jochie álle grimassen trekken waarin we boosheid en verdriet herkennen? Dus de frons op het voorhoofd én de gebalde vuisten? En het trekken met de kin, het verwijden van de neusvleugels én de tranen?

Schaap heeft duidelijk goed gekeken naar Disney en Hollywood. In hun voorbeelden vond hij het sentiment waarover hij in de inleiding schrijft: dat ontroert vrouwen, maar roept bij mannen schaamte op. Misschien ligt het dus wel aan mij, dat ik Little Freak too much vind. Animatie uit de computer toveren, dat kan Schaap. De theorie toepassen eveneens. Als hij zijn kennis in een volgende film vrijer, verfijnder en minder volvet verwerkt, wordt dat het meesterwerk dat in Little Freak besloten ligt.

Niels Bakker

Bekijk hier de andere genomineerden voor de HAFFTube.