Webfilm: In 48 uur naar Hollywood

Afgelopen weekend won de pas negentienjarige Nederlandse regisseur Jens Rijsdijk met These Dirty Words in Hollywood de internationale finale van het 48 Hour Film Project. Zijn film versloeg meer dan 4.500 anderen en sleepte daarmee vijfduizend dollar én een vertoning tijdens het filmfestival van Cannes in de wacht. Rijsdijk blijft er nuchter onder: "Ik laat het allemaal op me afkomen."
Het 48 Hour Project is een zenuwslopende competitie voor filmmakers. Deelnemende teams krijgen op vrijdag een genre, een voorwerp en stukje tekst toegewezen om in de film te verwerken, en de zondag erna moet het eindresultaat al ingeleverd worden. In deze 48 uur schrijven, plannen, schieten en monteren de teams als een gek een korte film in elkaar. Deze enorme tijdsbeperking test teamwork en discipline van de deelnemers, maar veel filmpjes blijven daardoor steken in de categorie ‘leuke poging’. De korte films die dat weten te ontstijgen, draaien mee in een internationale competitie.
Zo belande de romantische komedie These Dirty Words met 124 concurrenten in Hollywood, om er uiteindelijk de hoofdprijs te winnen. Al spande het er volgens regisseur Jens Rijsdijk wel om: "Als ik in de jury zat, dan had ik het niet geweten. Een dag van tevoren hoorden we dat we bij de laatste tien zaten. Ik was toen bloedzenuwachtig, maar als je dan bij de uitreiking je naam hoort…"
Nu mag Jens Rijsdijk zich de jongste winnaar ooit van het 48 Hour Film Project noemen. "Ik had het niet verwacht. Het voelde eigenlijk alsof ik zelf in een film zat." Zo klinkt het ook wel: ineens was de negentienjarige Rijsdijk een prijswinnende filmmaker in Hollywood. "Toen we gewonnen hadden, wilde iedereen ineens met ons in contact komen. Heel veel mensen probeerden ons aan te spreken. Het was grappig om daar tussen te lopen. Iedereen is namelijk in Hollywood voor film. De man achter de bar en de uitsmijter proberen het eigenlijk ook in de filmwereld te maken."
Intimiderend? Nee hoor, Rijsdijk blijft er nuchter onder: "Ik wil hierbinnen zo ver komen als ik kan. Ik weet niet hoe ver dat is, maar ik ga het wel proberen. In ieder geval laat ik me niet afschrikken door alle anderen. We hebben nu bewezen dat we iets kunnen dat prijswaardig is, dus als team kunnen we best ver komen."
Alles lijkt te kloppen aan These Dirty Words, van het verhaal tot aan de shots. Wat vooral opvalt, is de rust die in de film zit, alsof de tijdsbeperking van 48 uur geen enkele hinder was. Dat is een enorme prestatie. Volgens Rijsdijk ging het hem en zijn team dan ook best gemakkelijk af gedurende het snelle proces. "Tijdens het schrijven van de film zag ik al snel dat het de goede kant op ging. Ook de planning was snel afgerond, waardoor we vrijdag vroeg naar bed konden gaan om uitgerust op zaterdag te filmen. Die dag stond alles om acht uur ’s avonds op camera en zondag om drie uur konden we de film al opsturen, best ver voor de deadline."
In mei wordt These Dirty Words ook op het prestigieuze filmfestival in Cannes vertoond, samen met elf andere resultaten van wereldwijde 48 Hour Film Projects. "Ik weet niet wat ik daarvan moet verwachten, want ik ben er nooit eerder geweest. Ik laat het allemaal op me afkomen en zie wel wat er gaat gebeuren." Het prijzengeld is hoe dan ook welkom: "We zitten nu in de schrijffase van een internationale speelfilm. Die vijfduizend dollar kunnen we goed gebruiken als startkapitaal om verdere sponsoring mee te werven. En we gaan weer meedoen met het 48 Hour Project in Rotterdam. Een beetje van het geld kan dan ook wel gebruikt worden voor catering."
Zo lijkt het alsof er voor Rijsdijk en zijn team een nieuwe traditie geboren is. "Ik denk toch wel dat we onze titel moeten verdedigen. Ik zou het wel jammer vinden om nu verslagen te worden, maar aan de andere kant zou ik het ook wel mooi vinden om te zien dat anderen ook goede films maken."
Wie weet is Jens Rijsdijk volgend jaar weer in Hollywood om een prijs in ontvangst te nemen, maar dat zien we dan wel. Tot die tijd studeert hij nog rustig verder aan het Grafisch Lyceum van Rotterdam. Prijswinnaar of niet, "het is toch wel handig om een papiertje op zak te hebben."
Hugo Emmerzael