Webfilm: Het beste van 2011

Condition One

Het voelt een beetje willekeurig aan, om de hoogtepunten te selecteren van een jaar film op het web. Desondanks een poging. Met als criterium: welke webfilms, filmsites en filmapps brachten in 2011 vernieuwing, en houden de grootste belofte in voor de toekomst?

1. Condition One
Filmkrant-artikel
It’s all about the immersion, stupid. De ultieme natte droom van technologie is technologie onzichtbaar te maken — voor de gebruiker ten minste. Deze app zorgt voor een directer contact met de filmische werkelijkheid. Je beweegt je iPad tijdens het kijken heen en weer, of glijdt met je vingers over het scherm, en je krijgt de illusie op het slagveld in Libië of middenin de Occupy-beweging te staan.

2. Mac ‘n’ Cheese
Video/Filmkrant-artikel
Fris, gewiekst, opwindend entertainment van vier eigenwijze studenten aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zij besloten — ondanks kritiek van hun docenten — hun hilarische achtervolgings-spoof op internet te zetten. Met succes: het filmpje groeide uit tot een hit en ze wonnen zelfs de juryprijs voor beste animatie op het Nederlands Online Film Festival.

3. CineCrowd
Site/Filmkrant-artikel
Crowdfunding en film: het werkt, zo bewijst dit grassroots-project van Roel van de Weijer. Onder andere Eddy Terstall en Heddy Honigmann wisten het budget voor een korte film bijeen te harken. Benieuwd of het institutioneler ogende EU1 dit succes weet te evenaren.

4. Money & Speed: Inside the Black Box
Filmkrant-artikel
Chique, stijlvol vormgegeven iPad app bij de gelijknamige televisiedocumentaire van de VPRO. De extra’s zijn minimaal, maar bieden een voorproefje voor hoe lineaire films er in de toekomst uit zullen zien: aangevuld met infographics, biografieën, en andere achtergrondinformatie, zonder dat deze de kijkervaring verstoren.

5. Vertigo Variations
Video/Filmkrant-artikel
Een ongrijpbare film over een ongrijpbare film: in zijn avontuurlijke essay steekt B. Kite Hitchcocks Vertigo naar de kroon. Hij flikte eerder hetzelfde kunstje met Orson ‘Kane‘ Welles.

6. Film in Nederland
Site/Filmkrant-artikel
Samen met Ximon voor het publiek zichtbare resultaten van digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst. Belooft veel voor wat nog komen gaat. De vaderlandse filmgeschiedenis, verteld in chronologieën, thematische hoofdstukken en natuurlijk films: van de gebroeders Mullens tot Pygmalion.

7. Occupy-cinema
Filmkrant-artikel
Jem Cohen, Ken Jacobs en Jonathan Demme filmden de Occupy-beweging op Wall Street. Ruwe, ongepolijste registraties, waarin de filmmakers een indirect hun antwoord geven op al die filmende amateurs. Ze zetten hun films meteen op internet, zoals het hoort met filmkunst die urgentie wil uitstralen.

8. The Johnny Cash Project
Site/Filmkrant-artikel
Van de makers van de Google Maps-videoclip van Arcade Fire, die zich automatisch aanpast aan de locatie van de kijker. Hier mag het publiek een beeldje inkleuren uit een videoclip van Johnny Cash, zo een persoonlijke, gevoelige hommage brengend aan de overleden snik-zanger.

9. The Trashmaster
Video/Filmkrant-artikel
Films worden meestal geïnspireerd door videogames (Resident Evil, Hitman), deze ‘machinima’ is geheel geremixed uit Grand Theft Auto. Indrukwekkend, hoe Mathieu Weschler met zijn spelsessies toch een overtuigend plot weet te creëren.

10. Game Deaths
Video
Webfilmmakers grijpen steeds vaker terug naar klassieke videogames, soms met nostalgie, veel vaker met een flinke dosis ironie. Rob Beschizza plakte een reeks doodsequenties achter elkaar, met op de achtergrond ritme en melodielijn van Mad World van Tears for Fears. In computerspelletjes moorden we dat het een lieve lust is, maar maakt dat ons minder gestoord?

Niels Bakker