Webfilm: Go Short

  • Datum 04-02-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Sheeped Away

We moeten weer stemmen: voor de finale van de Online Competitie van het Go Short festival. Vier filmpjes stelen de show. Een knap time-lapse spel met plakbandrolletjes, een even onvoorspelbare als elegante kat-en-muis-dans, maar vooral twee hilarische achtervolgingsspoofs van HKU-studenten animatie.

Geen filmfestival kan nog zonder: een competitie op internet, met het publiek als jury. Het bijzondere aan de Online Competitie van Go Short, het Nijmeegse kortfilmfestival dat half maart plaatsvindt, is dat deze ook crowdsourcend is samengesteld. Filmliefhebbers uit de hele wereld bestookten de festivalorganisatie met filmtips. In maandelijkse stemrondes werd bepaald welke tien filmpjes naar de finale gingen. En de komende maand mogen we ook nog de winnaar kiezen.

Dat kan nog knap lastig worden, want de diversiteit is enorm. De finalisten bieden voor elk wat wils — afhankelijk van je smaak natuurlijk. Echte mislukkingen zitten er niet tussen, wel experimenten die matig uit de verf komen (commercial-persiflage Page 23), brave verhaaltjes die mikken op een feel good-gevoel (videoclip Go Better, documentaire For Better or for Worse, sentimenteel drama Sotto casa) en wat flauw uitgevallen gimmicks (Quattro Formaggi, One Minute-winnaar Loop).

Vier filmpjes steken er bovenuit. Johan Rijpma verrichtte voor Tape Generations monnikenwerk. Zijn film is een zogeheten time-lapse video, waarin de beeldjes sneller worden afgespeeld dan dat ze zijn opgenomen. Rijpma is erin geslaagd levenloze materie springlevend te maken. Doorzichtige plakbandrolletjes rollen af en weer op. Ze vormen strakke, abstracte patronen. Alsof je naar een bewegende Mondriaan kijkt.

Pizza Verdi is juist sterk verhalend, en blinkt uit in het frustreren van onze plotverwachtingen. Halverwege draait regisseur Gardy Nadeau de rollen zelfs letterlijk om. De donkere pizzakoerier wordt een stoere gangstarapper, de blanke operazangeres zijn huishoudster. Zingend vinden ze elkaar: de machtsafstand is overbrugd. Moralistisch? Ja, maar het werkt, ook door de sfeervolle zwart-wit fotografie en hun elegante kat-en-muis-dans door het penthouse.

Als het publiek gaat voor snelheid, opwinding en hilariteit, dan is de hoofdprijs voor studenten animatie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zij staan twee keer in de finale, dus dat wordt dringen geblazen. Over het flitsende Mac ‘n’ Cheese, een van de beste webfilmpjes van 2011, is op deze plaats al uitgebreid geschreven. In Sheeped Away brengt Junaid Chundrigar een hommage aan de Amerikaanse cartoons die hij in zijn jeugd verslond. Zijn achtervolgingsspoof blijft echter vooral hangen vanwege de gortdroge humor. Een ouwe boer houdt meer van zijn schapen dan van zijn overheersende echtgenote. Hij wordt gered door een vliegende schotel — al ziet het daar aanvankelijk niet naar uit. Een absurde kijk op de soms onvoorwaardelijke liefde tussen mens en dier.

De HKU barst blijkbaar van het talent. En de laagdrempelige distributie op het web zorgt ervoor dat dat sneller komt bovendrijven.

Niels Bakker

Meer webkijken
* Kortfilmblog Short of the Week reikt zijn jaarlijkse prijzen uit. Aanraders in de categorie animatie zijn The External World (even banaal en gewelddadig als Gummbah) en Thursday (even strak en hoekig als Mondriaan). Bij nieuwe media zijn vooral Portal: No Escape (een sci-fi-fanfilm naar de gelijknamige videogame) en Everything Is a Remix (crowdsource-pleidooi voor de remix-cultuur à la Brett Gaylors R.I.P. — A Remix Manifesto) de moeite waard.