Webfilm: Een hartstocht van 48 uur

  • Datum 09-09-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Voor het eerst werd een animatiefilm als winnaar van de 48 Hour competitie in Rotterdam uitgeroepen. Met hun korte film Hartstocht vertegenwoordigen Lennart Pieters, Ron Schuijt en Ed van der Molen van Funk-e Animations Rotterdam dus in de internationale competitie in Atlanta. "We kunnen blijkbaar ook de cinemakant op in plaats van alleen maar de Explanimation kant."

Het 48 Hour Film Project is een stresstest voor deelnemende teams. Zonder enig plan in 48 uur een film leveren — laat staan een goede — lijkt haast onmogelijk. Toch zijn we er in Nederland best goed in. Zo won Jens Rijsdijk vorig jaar nog de wereldwijde competitie in Hollywood met zijn korte film These Dirty Words. Nu is het aan de heren van de Rotterdamse animatiestudio Funk-e Animations om de Nederlandse eer hoog te houden. Als winnaars van de competitie in Rotterdam wordt hun filmpje dit jaar naar Atlanta gestuurd. De wereldprijs pakken of niet, in ieder geval mogen de heren zich beroepen op één primeur: met Hartstocht hebben zij het eerste animatiefilmpje gemaakt dat de prijs voor de beste film in de wacht sleept.

Waarom hebben jullie meegedaan met het 48 Hour Project Rotterdam? Lennart (initiatiefnemer en projectleider): "Bij Funk-e maken we hele functionele filmpjes. Die zijn kort maar krachtig zodat we ingewikkelde dingen duidelijk kunnen vertellen. Het leek ons juist leuk om de creatieve krachten die we hier hebben wat vrijer te laten. En omdat we gewend zijn om onder druk als hecht team te werken dacht ik dat we dit wel goed zouden kunnen."

Hoe was het om dan nu te werken met de kaders van een fictiefilm, in tegenstelling tot een commercial? Ron (character design): "Heel tof, want we werken normaal niet met sterk narratieve elementen. Nu moesten we echt een verhaal vertellen en dan begin je vanuit een heel ander punt om je film van de grond te krijgen. Ik moest deze keer ook echt acteren met mijn personages. Ik moest zonder voice-over emoties zien over te brengen. Dat was eigenlijk de eerste keer voor ons dat we zoiets deden. Het was een grote uitdaging, maar het is door de animatoren zeker goed opgepakt."
Ed (sound director): "In mijn geval bepaalden de beelden heel erg wat voor een muziek er nodig was. Normaal gesproken werk ik met een bepaald concept. Nu was het echt een kwestie van aanvoelen per scène."

Gaan jullie het werk bij Funk-e hierdoor nu ook anders benaderen? Ed: "We willen naast het werk voor Funk-e ook deze kant op, maar dat hadden we eigenlijk nog niet eerder gedaan. Dit was dus een goede manier om te ontdekken dat ons talent veel breder inzetbaar is. We kunnen blijkbaar ook de cinemakant op, in plaats van alleen maar de zakelijke of functionele kant."

Jullie overwinning met dit animatiefilmpje werd als ‘onwaarschijnlijk’ beschreven. Zijn jullie het daar mee eens? Lennart: "Eigenlijk was het ook onwaarschijnlijk. Het voelde voor ons alsof we in een filmwereldje mee deden. Veel van de prijzen waren geënt op criteria rondom films en het maken van films, dus cinematografie, beste acteur en beste actrice. Die konden wij natuurlijk niet winnen. Wij dachten toen we bij de prijsuitreiking zaten ook echt: wat is nou de kans dat wij gaan winnen?"
Ed: "We hadden wel aan het begin de prijs gewonnen voor beste muziek, maar daarna kwam er zoveel langs waar wij niet in wonnen. Leuk geprobeerd, dachten we toen. We wilden eigenlijk al afdruipen."
Ron: "Maar op het einde werden de beste vijf films vertoond en daar zaten wij tussen. Wij dachten dat we er meer bij zaten voor de effort, als een soort beloning voor het feit dat er ook een animatie meedeed."

Maar jullie hebben wel gewonnen! Gaan jullie ook naar Atlanta voor de volgende stap in de competitie? "Lennart: We worden automatisch ingezonden als vertegenwoordiger van Rotterdam. Als de concurrentie net zo sterk is als in Rotterdam dan wordt het een hele interessante competitie. Er zijn volgens mij meer dan 150 inzendingen, dus dat is hartstikke veel. Wij zijn trouwens met een team van zeven en we hebben wat prijsgeld gewonnen, maar ik weet niet of dat genoeg is om iedereen naar Atlanta te sturen."
Ed: "Maar als de baas zegt: Jongens, ga naar Atlanta, dan gaan we wel!"

Gaan jullie verder met het maken van fictie? Ron: "Het lijkt ons erg tof, maar het 48 hour Project was natuurlijk een unieke kans om binnen een bepaald tijdstraject en met een bepaalde context ergens aan te werken. Ideaal gezien zijn we op zoek naar soortgelijke kaders om in te werken."
Lennart: "Bij dezen hebben wij dus voor iedereen een uitnodiging. 48 Hours Project gaf het perfecte excuus voor ons om met iedereen een weekend door te halen, maar het maken van een animatie is heel erg arbeidsintensief, dus om zoiets voor de lol te doen kost ons te veel. Als er echter mensen zijn die een perfect excuus of een budget of een aanleiding hebben om ons een mooie narratieve animatie te laten maken, dan houden we ons zeker aanbevolen."

Hugo Emmerzael