Webfilm: De Meisjes van Thijs

  • Datum 05-10-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Georgina Verbaan en David Lucieer

Joris van den Berg won met zijn internetserie over mislukte vrouwenversierder Thijs de fictieprijs van de NFF online competitie. De inmiddels ruim tachtig sketches groeien langzaam uit tot een karakterschets, van een testosteronbom op oorlogspad.

Het grote Gouden Kalf bleek nog een brug te ver. Maar Joren Molter, met zijn eerste speelfilm Buitenlanders op het Nederlands Film Festival nog voordat hij aan de Filmacademie begint, sleepte wel een ‘fictie’-nominatie binnen in de NFF Online Competitie. Molter is een jonge hond van bijna 20, afkomstig uit Oost-Groningen, die hard aan de weg timmert. Als lid van de Nova, de Nederlandse vereniging van amateurfilmers, is hij de uitzondering die de regel bevestigt: behalve zo fris als een slablaadje ook zeer actief op sociale media, waar hij zijn werk promoot en vertoont.

In Liefje kruist Molter Hirokazu’s Air Doll met Van Warmerdams magische polder-realisme. "Dat gezeik met die zeikvrouwen!", brult een jonge kerel in zijn groepstherapie, omringd door al even gefrustreerde lotgenoten. Illusies heeft hij niet: hij woont samen met een opblaaspop. Die zeurt ten minste niet en spreidt haar benen als hij dat wil. Eenzaamheid, de mannelijke hunkering naar seks, de miscommunicatie tussen de seksen: het zit allemaal in dit filmpje, maar zonder de treurigheid die er normaal aan kleeft. De afgemeten dialogen en stugge decors maken het broodnuchter en gortdroog — waarmee Molter zijn noordelijke afkomst verraadt.

Zulke cabaratesque sketches zijn populair op het web. In het beste geval weten ze in een minimaal tijdsbestek een bulderende lach tevoorschijn te toveren. Joris van den Berg, die de fictieprijs won voor zijn internetserie De Meisjes van Thijs, slaagt daarin nu al zo’n tachtig afleveringen. Tagline is steevast dat Thijs (gespeeld door David Lucieer) een meisje wil, maar het verprutst. Dat verveelt niet, omdat Thijs’ beginsituatie elke keer zo veelbelovend oogt. Mislukken is eigenlijk een kunst, en het is dus altijd weer een verrassing hoe hij dat hem nu weer flikt.

Als geheel groeien de sketches langzaam uit tot een diepere karakterschets. Thijs is op het eerste gezicht een arme, aandoenlijke stuntelaar. De natuurlijke tegenhanger van Don Juan. Hij wekt mededogen maar verdient hij dat eigenlijk wel? Thijs bijt zich vast, zo hardnekkig dat het dwingende, irritante trekjes krijgt. Het maakt de aflevering met Anika (gespeeld door Georgina Verbaan) ijzersterk: zij concludeert fijntjes uit zijn sterrenbeeld, schorpioen, dat hij op een onoplettend moment zijn scharen in haar zal steken. Nee, eerder dan een zelfverzekerde, nonchalante verleider is Thijs een tikkende testosteronbom op oorlogspad.

Niels Bakker

Andere winnaars NFF Online Competitie

Animatie: De jongen met best wel lange armen van Erik Butter

Documentaire: Canvas van Chiel Aldershoff en Ben de Loenen

Innovatie: Keep on stepping van Marjoleine Boonstra

Videoclip: Where the smog is too low van Amos Mulder

Publieksprijs: Papegaai van Peter Lub/Kud site