Webfilm: De Loop 1

  • Datum 12-03-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Loop de Loop @ Loop is een platform met competitie-element voor animatie-loops, ultrakorte filmpjes die zich herhalen en herhalen en herhalen. Het effect van die herhaling komt in de toppers na meerdere kijkbeurten bovendrijven.

Is het de ultieme droom of een afgrijselijke nachtmerrie, als je zoals Bill Murray in Groundhog Day ontdekt dat je leven in een eindeloze loop is beland? Elke dag dezelfde dag: het moet aanvoelen als een dodelijk saaie monotomie. Of verschilt het stiekem weinig van ons dagelijks leven, dat ook van herhalingen aan elkaar hangt? Slapen, eten, werken, eten, slapen…

Je hebt ook films die zich zelf in een loop voltrekken. Steeds opnieuw dezelfde scènes die langstrekken: het standaardrecept van museale video-installaties. Op het web wint de film-loop aan populariteit, in een ultrakorte variant. De Australische website Loop de Loop @ Loop, sinds mei vorig jaar in de lucht, is een platform voor animatie-loopjes, vaak niet langer dan dertig seconden. De site organiseert een constant doorlopende competitie rond maandelijkse thema’s, waarbij het publiek de winnaars kiest. Voor maart luidt de opdracht ‘Liquid’, waar makers weer alle kanten mee op kunnen en mogen. Dat wordt mooi geïllustreerd door de twee water overschietende kikkerspinnen en, veel abstracter qua benadering, een optische illusie met golvende witte lijnen tegen een zwarte achtergrond.

Loop de Loop @ Loop drijft op een origineel en verfrissend idee, met wisselvallige resultaten. Op het web, waar iedereen kan meedoen, is dat ook haast onvermijdelijk. Wie toch snel mooie dingen wil zien, hoeft alleen maar de winnaars van het afgelopen jaar langs te gaan. Zo weet Isobel Knowles, die in mei 2011 de primeur had, de complete evolutionaire cyclus met knap gevoel voor essentie te vatten. We zien een baby’tje dat in de moederbuik groeit, met een krachtig shot ter wereld komt, en in hoog tempo om haar as draaiend volwassen wordt — om vervolgens op de grond te vallen, en zelf weer een baby’tje te krijgen. Enzovoorts.

In bijna een jaar tijd heeft het online festival, als je het zo mag noemen, al een aardig netwerk opgebouwd. Er zijn veel makers die maandelijks terugkeren met nieuw werk. Felix Colgrave won zelfs al twee keer. Het sterkst is zijn filmpje voor het thema ‘monsters’, waarin een afzichtelijk wezen wordt opgeslokt door een ander afzichtelijk wezen. Om via diens slokdarm bij een nog afzichtelijker wezen te belanden, dat hem weer opslokt. En zo verder. Ook Colgrave toont de evolutionaire cyclus, alleen gaat het hier om onze voedselketen. En ook bij Colgrave komt het effect pas na herhaalde kijkbeurten echt goed bovendrijven — daarin herken je meteen de beste filmpjes op Loop de Loop @ Loop.

Niels Bakker