Webfilm de Cannes: Suiker
suiker is een van de kanshebbers in een online kortfilmcompetitie die het filmfestival van Cannes samen met de National Film Board of Canada organiseert. Jeroen Annokkeé verpakt een noodlotstragedie als pure slapstick.
Is de korte film voor de zoveelste keer begraven en opnieuw herrezen? Waar het genre in de bioscoop en op televisie maar geen voet aan de grond krijgt, lijkt het op internet wel te lukken. Online kunnen kortfilmmakers aan talloze competities meedoen. Geen wonder ook: vanwege de beperkte lengte blijft het genre op maat gesneden voor de onrustig klikkende en multitaskende websurfer.
Voor de zevende NFB Short Film Online Contest, een initiatief van de Cannes Short Film Corner van ’s werelds belangrijkste filmfestival en online pionier de National Film Board of Canada,kwam één Nederlands filmpje door de selectie — zowaar geen slechte score voor een land dat in Cannes uitblinkt in afwezigheid. Het publiek bepaalt uit de tien kandidaten de winnaar, die op 19 mei bekend wordt gemaakt.
Jeroen Annokkeé maakt zeker kans, met zijn puntige sketch waarin de ongelukkige gebeurtenissen elkaar blijven opstapelen. Met fatale uitkomst. En het begint allemaal zo mooi: meisje in sexy nachtjapon komt bij jongen in nonchalante joggingbroek wat suiker bietsen. Ze maken een flirterige babbel, totdat het meisje het kopje uit haar handen laat glippen. In een ultieme vangpoging deelt hij haar een kopstoot uit, waardoor ze pardoes achterover van de trap duikelt.
Het wordt nog erger. Want al is er geen kwade opzet in het spel, Bert moet vervolgens zien te voorkomen dat hij als moordenaar en verkrachter wordt aangemerkt. Dat loopt faliekant uit de hand, van de bloedvlek die hij na het reanimeren op haar borst achterlaat tot het gehannes met het slipje waarin hij haar probeert te hijsen. Hoe meer de tijd dringt, hoe chaotischer het wordt — en hoe zwaarder Bert zichzelf in het nauw drijft.
Als je het zo leest klinkt het misschien als een flauw gegeven, maar Annokkeé weet er een verfrissende droogkomische draai aan te geven. suiker is een ware noodlotstragedie, maar wel eentje in een fijne slapstick-verpakking.
Annokkeé studeerde in 2000 af aan de Filmacademie met tinus en henkie en maakte sindsdien één korte film, eveneens in het kader van NPS Kort. Aan roadkill ligt hetzelfde idee ten grondslag: vrouw rijdt per ongeluk een eend aan, heeft moeite het beest uit zijn lijden te verlossen, en verandert daardoor zelf in een beest. Wederom is de uitkomst fataal. En ook hier wordt het met vaart en humor verteld. Afgezet tegen zijn talent filmt Annokkeé te weinig.
Niels Bakker