Webfilm: Collapsus
De wereld, in het decennium na het apocalypsusjaar 2012. Een aanhoudende hittegolf overspoelt zomers Europa, Londen kampt om de haverklap met stroomuitval, en het pijpleidingennetwerk van Rusland heeft niet de capaciteit om zoveel landen van gas te voorzien.
Met de geringe klimaatambities die het rechtse kabinet RVW op papier heeft gezet, kan de situatie er tegen die tijd nog wel eens veel beroerder uitzien dan de ‘futuristische documentaire’ collapsus betoogt. In tekenfilmpjes, videochatsessies, nieuwsuitzendingen, game-elementen en infographics, krijgen we een dreigend toekomstscenario voorgeschoteld. De boodschap: we moeten minder slordig omspringen met het milieu, en zo snel mogelijk de switch maken naar een duurzame energievoorziening.
collapsus komt uit de koker van de Nederlandse multimediaproducent Submarine, dat voor haar vooruitstrevende webproducties een waaier aan vertelvormen gebruikt. Hier kunnen we heen en weer schakelen tussen drie verschillende schermen. Helemaal links staat een wereldkaart, met biografietjes van de negen personages en flashy grafiekjes met de energieconsumptie van landen. In het midden het (fictieve) mozaïekverhaaltje, een mix van animatie en live action, dat uiteenlopende individuele perspectieven op energie- en klimaatissues schetst. En aan de rechterkant kunnen we kijken naar de alarmerende journaalflitsen van nieuwskanaal Citizen Energy.
In de multimediale aanpak schuilt het belangrijkste pluspunt van collapsus. Minder geslaagd is de didactische ondertoon. Dat grootschalige attitudeverandering de inzet is van regisseur Tommy Pallotta (american prince), ligt er dik bovenop. Zijn personages zijn niet meer dan buikspreekpoppen: van de linkse idealist Tony, die vindt dat we onze eigen integriteit tegen het licht moeten houden, tot blogger Vera, die van haar moeder moet gaan schrijven over het nijpende energietekort. Pallotta lijkt ons niet alleen te willen opvoeden tot burgers die verantwoordelijk met hun leefomgeving omgaan, maar ziet het liefst dat we ook meteen actie ondernemen, om zo anderen van die noodzaak te overtuigen.
Niels Bakker