Webfilm: CineCrowd

  • Datum 17-02-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Nederlandse filmmakers die het publiek direct willen betrekken bij de financiering van hun films, kunnen sinds deze week terecht op CineCrowd. De crowdfunding website richt zich alleen op korte films, omdat die vanwege het beperkte budget makkelijk te realiseren zijn.

"Mensen hebben een enorme behoefte om geld te doneren aan culturele projecten", verklaart oprichter Roel van de Weijer zijn initiatief. "En filmmakers zijn altijd op zoek naar geldschieters. Dat geldt des te meer nu er door de overheidsbezuinigingen een culturele kaalslag in de lucht hangt."

Muzikanten konden al terecht op Sellaband, schrijvers op Ten Pages, beeldend kunstenaars op Voor de Kunst. Het IFFR lanceerde voor filmmakers wel Cinema Reloaded, maar dat richt zich niet op de Nederlandse filmwereld. "Bovendien is het geen open platform waar elke regisseur zijn project kan aanmelden", aldus Van de Weijer.

Cinema Reloaded werd een flop, maar Van de Weijer is optimistisch over de kansen van CineCrowd. "Er zijn een aantal essentiële verschillen. Wij geven makers maximaal negentig dagen om het geld binnen te halen. Die deadline geeft een sfeer van urgentie, het dwingt hen actief een schare fans te creëren."

Daarnaast kunnen financiers, afhankelijk van de hoogte van hun donatie, rekenen op verschillende tegenprestaties. Van de Weijer: "Voor 10 euro kun je de film online bekijken, voor 30 euro krijg je de dvd, voor 100 euro komt je naam op de aftiteling, en voor 1000 euro speel je zelfs een figurantenrol. Film is sexy en spannend, het publiek wil dat van dichtbij meemaken."

Een laatste verschil met Cinema Reloaded schuilt in de samenstelling van het budget. Het IFFR ging voor 100 procent financiering door het publiek. "Maar wij gebruiken crowdfunding als één bouwsteen in het complete huis van investeringen", vertelt Van de Weijer. "Je hebt het Filmfonds, sponsoren en nu ook CineCrowd. Die combinatie helpt een film alleen maar. Een financiële toezegging van de ene partij kan anderen weer over streep trekken."

Er staan inmiddels twee projecten op de site. Floris Parlevliet heeft 10.000 euro (1.913 euro binnen) nodig voor morgen is alles beter, een realistisch portret van de Roma-cultuur. Amos Mulder vraagt om 2.500 euro (290 euro binnen) voor ceci n’est pas un rêve, een poëtisch experiment over de onduidelijke grens tussen ‘echt’ en ‘niet echt’. De komende maand komen er nog films bij over kindermisbruik — ondersteund door Herman van Veen — en over een vrouw die konijnenoren krijgt.

"We proberen het een beetje te spreiden", geeft Van de Weijer aan. "Je moet reëel zijn. Je kunt niet verwachten dat er in een maand tijd even 50.000 euro binnenkomt."

Niels Bakker