Webfilm: Brillante Mendoza

  • Datum 18-11-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Brillante Mendoza maakte ter gelegenheid van de Filippijnse presidentsverkiezingen de videoclip bij het rapnummer ‘Ayos ka’ van Mandarhyme. Het is een meer uitgesproken politieke tegenhanger van zijn speelfilm lola, die deze week in première gaat.

"In de Filippijnen ben je ah-okay! Yo! / In de Filippijnen ben je ah-okay! Yo! / Ik moet zeggen dat het leven er goed is / Zeker weten!" Wie niet beter weet, kan op basis van het refrein van ‘Ayos ka’ denken dat de Filippijnse bevolking in het land van melk en honing leeft. Maar niets is minder waar, zo laat de videoclip bij dit rapnummer van Mandarhyme zien. Daarin bepalen juist sloppenwijken, moorden, straatkinderen, tippelaarsters en corrupte politici het beeld.

Het rauwe realisme van de beelden staat in schril contrast met de mooie woorden in de songtekst. Het filmpje brengt zo een effectieve aanklacht tegen de Filippijnse autoriteiten, die de problemen in het land het liefst verbergen, achter een sluier van pr-campagnes.

De Filippijnse veelfilmer Brillante Mendoza maakte ayos ka ter gelegenheid van de presidentsverkiezingen in zijn land, in mei dit jaar. Je zou het de meer uitgesproken tegenhanger kunt noemen van zijn speelfilm lola, die deze week in première gaat. Waar ayos ka expliciet een politieke boodschap uitdraagt, schijnt die in lola alleen maar door, in de menselijke dilemma’s om te overleven.

Twee hoogbejaarde, vitale vrouwen, beide Lola geheten, kampen met de nasleep van een moord. De consequenties zijn vooral financieel van aard. De ene Lola moet het geld op zien te hoesten voor de begrafenis van haar zoon, en voor de rechtszaak tegen de moordenaar. Dat is het neefje van de andere Lola, die de zaak graag wil schikken, maar daarvoor de benodigde pesos niet heeft.

Terwijl oudere vrouwen in lola de brokstukken moeten zien op te ruimen, zijn jonge mannen juist de aanstichters van alle ellende. Dat is voor Mendoza vast de reden geweest om ayos ka te eindigen met een appèl aan de jeugd: zij moeten, hoe beroerd de sociale omstandigheden ook mogen zijn, zorgen voor een betere toekomst. Een hoopvolle boodschap, aan het slot van deze vlijmscherpe protestrap.

Niels Bakker