We Want Cinema wint innovatieprijs

  • Datum 26-10-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Some Like it Hot

Vanachter je computer thuis bepalen wat er in de bioscoop draait. Met dit concept heeft We Want Cinema deze week de eerste editie van de Dutch Creative Business Cup gewonnen. Op 14 november strijden de bedenkers van het interactieve filmprogrammeren in Kopenhagen met andere innovatieve bedrijven om de wereldcup.

We Want Cinema, dat een spin-off is van filmdistributeur Amstelfilm, is een pionier in de bioscoopmarkt. Via de website kunnen bezoekers zelf bepalen welke film er in het theater draait. Je schrijft je in, selecteert je favoriete film, koopt het eerste kaartje en nodigt vrienden uit via social media of mail. Als er genoeg kaartjes zijn verkocht, gaat de avond door. Hoeveel kaartjes dat zijn hangt af van de locatie en het tijdstip van de voorstelling, maar We Want Cinema streeft ernaar dat aantal nooit boven een derde van de zaalcapaciteit te laten komen.

‘De bètaversie is in mei online gegaan, op 1 oktober zijn we — tijdens het Nederlands Filmfestival — officieel gelanceerd’, vertelt Amstelfilm-directeur Marieke Jonker. ‘We hebben inmiddels zo’n twintig events gehad, met gemiddeld veertig tot vijftig bezoekers. De populairste titel tot nu toe is Some Like It Hot.’

De website van We Want Cinema trekt rond de tweeduizend bezoekers per dag. De catalogus waar zij uit kunnen kiezen telt ruim 1200 titels, maar dat aantal groeit wekelijks. Jonker: ‘Op het Nederlands Filmfestival zijn we in gesprek geraakt met onafhankelijke filmmakers, producenten en distributeurs. We willen het aanbod op beide fronten uitbreiden, zowel de onafhankelijke, kleine titels als de commerciële hits.’

We Want Cinema biedt bioscopen, die de afgelopen jaren stevige investeringen hebben moeten doen op het gebied van digitalisering, een extra, alternatief verdienmodel. Via het interactieve programmeren kunnen zij hun capaciteit in vooral de daluren beter opvullen. We Want Cinema wil aan het einde van het jaar 50.000 kaartjes verkocht hebben. Van de prijs van ieder kaartje gaat een derde naar de bioscoop, een derde naar de leverancier van de content (veelal de distributeur) en een derde naar We Want Cinema.

Achttien bioscopen zijn nu aangesloten bij We Want Cinema. Vanaf 1 januari zal dit aantal worden uitgebreid. Verder is het bedrijf bezig met de verkoop van licenties in onder andere Spanje, België, Duitsland en Italië. Jonker verwacht dat de presentatie tijdens de Global Creative Business Cup in Kopenhagen ‘een opstapje is naar het verder nationaal en internationaal uitrollen van het concept’.

Edo Dijksterhuis