We Want Cinema gaat naar Italië

  • Datum 26-03-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Io non ho paura

Je kunt natuurlijk thuis in je eentje die overweldigende film gaan zien die je jaren geleden zo meesleepte, maar bij We Want Cinema kun je hem zien met andere enthousiastelingen. Je kunt je ook aansluiten bij een door iemand anders geïnitieerde filmvertoning. Op 27 maart om 21.00 uur heeft een bewonderaar van het prachtige Italiaanse coming of age-drama Io non ho paura uit 2004 in het kader van We Want Cinema in de Uitkijk een vertoning geregeld.

De film van Gabriele Salvatore, die in 1991 met de oorlogskomedie Mediterraneo de Oscar voor beste buitenlandse film won, speelt zich af in een kleine dorpsgemeenschap in Zuid-Italië in 1978. Over de korenvelden hangt een zinderende hitte. De volwassenen blijven binnen in hun woningen, om zich te beschermen tegen de hitte. De enigen die buiten zijn, zijn zes  kinderen, die spelen in de heuvelachtige velden. Bij een verlaten landhuis ontdekt een van hen een geheim dat zo aangrijpend en bedreigend is dat hij het tegen niemand durft te vertellen. Het plaatst hem voor dilemma’s die te groot zijn voor zijn leeftijd, zodat hij veel te vroeg afscheid moet te nemen van zijn kindertijd.

De film kreeg in 2004 lovende recensies. "Io non ho paura is een overweldigend sprookje over vriendschap, bloedbanden en een te vroeg verlies van kinderlijke onschuld. Grimmig én hartverwarmend", schreef Jan Pieter Ekker in de Volkskrant. Dick Ouwendijk van De Telegraaf vond er dit van: "De film heeft dezelfde jongensachtige spanning, romantiek en uitstraling als ooit de Stephen King-vefilming Stand By Me." Ook Bart van der Put van Het Parool was onder de indruk: "Salvatores zet de materie en de stijlmiddelen zo vaardig naar zijn hand dat van slaafse navolging beslist geen sprake is."

Io non ho paura | 27 maart, 21.00 uur in de De Uitkijk | Zie: wewantcinema.nl/nl/events/io-non-ho-paura